NA DANAŠNJI DAN

François Cevert, francuski vozač, Stewartov učenik, rođen 25. veljače 1944.

Foto: Raimund Kommer

Albert François Cevert Goldenberg (1944. – 1973.), rođen krajem II. svjetskog rata u Parizu pod nacističkom okupacijom, zaveden je pod majčinim francuskim prezimenom, kako bi izbjegao progon zbog židovskih korijena…

Jean-Pierre Beltoise (1937. – 2015.) mu je oženio sestru, pa su obojica krenula u svijet utrka. Cevert je usto bio pasionirani ljubitelj glazbe, te mu je nuđena i karijera koncertnog pijanista.

Veliki proboj uslijedio je osvajanjem francuskog prvenstva Formule 3 1968. Sljedeće godine u utrci Formule 2 na stazi Crystal Palace Jackie Stewart ulazi u izravni dvoboj s njim. Na osnovu toga Ken Tyrrell dobiva Stewartov blagoslov da ga angažira u tim Tyrrell.

Kad 1970. Johnny Servoz-Gavin na VN Monaca odlučuje naprasno završiti karijeru, Cevert dobiva priliku u Formuli 1. Iz utrke u utrku sve je bolji i smanjuje razmak spram momčadskog kolege Stewarta. Sljedeće godine na stazi Watkins Glen ostvaruje svoju jedinu pobjedu, no do 1973. čak deset puta završava drugi.

Mahom iza momčadskog kolege, koji sve više osjeća da je to iz respekta, a ne zbog nedostatka brzine. Svijet Formule 1 gleda Francuza kao budućeg prvaka, a Jackie Stewart se u tajnosti planira povući na kraju 1973. i prepustiti mu mjesto.

Osiguravši treću titulu, planira to objaviti na zadnjoj utrci sezone, na stazi Watkins Glen, stotoj u karijeri, no u njoj neće ni startati, jer 6. listopada 1973. Cevert na treningu izlijeće, udara u zaštitnu ogradu i na mjestu gine.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo