IN MEMORIAM

Frank Matich, australski vozač i konstruktor hrvatskih korijena, umro 11. svibnja 2015.

Foto: Alchetron

Frank Kurtis nije jedini sjajan konstruktor automobila hrvatskih korijena, ima i svoj australski pandan u imenjaku, Frank Matich

Frank Matich, rođen 25. siječnja 1935., sjajni, kod nas razmjerno nepoznati australski Hrvat, od 1961. do 1972. osvajao je razne ‘down under’ titule, za upravljačem bolida Jaguar, Elfin i Lotus, a potom u bolidima vlastite konstrukcije.  Matich je izgradio vlastitu paletu sportskih automobila Matich i automobila s otvorenim kotačima, uglavnom kako bi podržao vlastitu karijeru, a neki su automobili uspjeli i s drugim vozačima.

U ovim i drugim modelima Frank Matich je osvojio je pet utrka serije Tasman, dvije velike nagrade Australije, prvenstvo Australije u vozačima 1972. i niz drugih naslova australskih moto utrka. U travnju 1970. Frank Matich je imenovan za direktora Lambretta (Australasia) Pty Ltd, i trebao je sastavljati McLarenove trkaće automobile na lokaciji Lambretta u Artarmonu, Sydney.

Frank Matich je pretrpio teške opekline u nesreći čamca 1973. te se povukao iz utrka 1974. kako bi više vremena provodio sa svojom obitelji i poslu. Njegov sin Kris Matich postao je vodeći vozač natjecanja Formula Ford kasnih 1980-ih. Frank Matich, australski vozač i konstruktor hrvatskih korijena, umro je 11. svibnja 2015.

Autor

Preporučeni sadržaj