NA DANAŠNJI DAN

Frank Williams, vlasnik momčadi i velikan Formule 1, rođen 16. travnja 1942.

Foto: Screenshot YouTube

Sir Frank Williams rođen je 16. travnja 1942. u South Shieldsu na istočnoj obali Engleske

Frank Williams je bio posljednja poveznica suvremene Formule 1 s romantičnim, amaterskim vremenima kad su britanski “garažisti” pokorili to natjecanje. Gotovo pola stoljeća bio je dio Formule 1.

U najvažnijem automobilskom natjecanju probijao se teško, trošeći zaradu od poslova trgovačkog putnika i, kasnije, trgovca rezervnim dijelovima za automobile, na sudjelovanje u utrkama, prvo kao vozač, a potom i kao vođa momčadi.

Šezdesetih je poslove obavljao iz unajmljenog londonskog stana koji nije imao ni telefon, no potkraj desetljeća posao s dijelovima krenuo je nabolje, a u tim mu ulazi Patrick Head, koji će dugo biti glavni konstruktor momčadi i desna ruka Sir Franka.

Nakon desetljeća provedenog u radu za druge, 1977. kreće s vlastitom momčadi Williams-Ford Cosworth te 1980. osvaja konstruktorsku i vozačku krunu (svjetski prvak bio je Alan Jones). Sljedeće godine, u timu Williams-Ford Cosworth, svjetski prvak postaje Keke Rosberg (konstruktorsku titulu osvaja Ferrari).

Treću konstruktorsku titulu, promijenivši partnera za motor (Williams-Honda),  osvaja 1986., ali te godine Frank Williams nakon prometne nesreće ostao paraliziran i otada vezan za invalidska kolica. Sljedeće godine osvaja dvostruku titulu (Nelson Piquet/Williams Honda).

Najuspješnije razdoblje počinje kad je Williams dobio novog partnera za motor – Renault te timom Williams-Renault osvaja dvostruke titule 1992. (Nigel Mansell), 1993. (Alain Prost), 1996. (Damon Hill) i 1997. (Jacques Villeneuve). Konstruktorski svjetski prvak postaje i 1994., a te godine doživljava najgore trenutke, kad je 1. svibnja 1994. na VN San Marina u Imoli, u bolidu Williams-Renault FW16 poginuo Ayrton Senna.

No tada u prvi plan dolaze Ferrari i Schumacher te Williams, uz povremene bljeskove više nikada nije igrao glavnu rolu u Formuli 1. Frank Williams je nominalno ostao u svom timu do  smrti. Tim Williams Grand Prix Engineering, koji 2000-ih postaje Williams Racing, ukupno je osvojio devet konstruktorskih i sedam vozačkih titula, 114 pobjeda, 313 mjesta na podiju, 128 prvih startnih mjesta i 133 najbržih krugova.

Frank Williams, vlasnik momčadi i velikan Formule 1, umro je 28. studenoga 2021.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo