IN MEMORIAM

Frederic W. Lanchester, britanski inovator, izumitelj disk kočnica, umro 8. ožujka 1946.

Frederic William Lanchester (1868. – 1946.), engleski matematičar i inženjer, jedan je od najznačajnijih izumitelja u povijesti autoindustrije

Frederic W. Lanchester rođen je 3. listopada 1868. u mjestu Lewisham, na jugoistočnoj periferiji Londona. Među njegovim brojnim inovacijama su centrifugalni njihajući regulator za prekid dovoda goriva, koji je unaprijedio rad motora na plinski pogon i dizelskog motora te starter za plinski motor.

Lanchester je napravio jednocilindarski plinski motor za pogon dinama snage 3 KS te unaprijedio  rasplinjač, koji je po prvi put stvarao pravilan omjer zraka i goriva. Konstruirao je i benzinski motor sa 7 KS, s dva koljenasta vratila. Najvažniju inovaciju, disk kočnice, patentirao je 1901. Time je bitno pomogao ne samo razvoju automobila, nego i zrakoplova i željeznica.

Unaprijedio je ili prvi iskoristio niz danas samorazumljivih detalja poput papučice gasa. Nažalost na poslovnom planu Lanchester ni približno nije bio tako uspješan kao na području inovacija, pa ne samo što se nije obogatio, nego je potkraj života preživljavao od socijalne pomoći.

Frederic W. Lanchester je 1895. konstruirao prvi automobil, a 1899. osnovao tvrtku Lanchester Engine Company. Poznat je po proizvodima izvrsnih tehničkih svojstava, neobičnim tehničkim rješenjima i vrhunskoj kvaliteti izrade, Tvrtka Lanchester će automobile proizvoditi sve do 1955., premda je osnivač tvrtku napustio još 1910.

Prvo desetljeće 20. stoljeća bilo je najplodnije u životu ovog inovatora. Eksperimentirao je s ubrizgavanja goriva i turbopunjačem, pa možemo samo žaliti što nije radio pod okriljem neke veće i bogatije tvrtke, gdje bi u još većoj mjeri mogao unaprijediti i ubrzati razvoj automobila.

Frederic W. Lanchester, veliki britanski konstruktor i inovator, umro je 8. ožujka 1946.

Autor

Preporučeni sadržaj