ZAČETNIK LUKSUZNE MARKE

Frederick Henry Royce, slavni britanski konstruktor, pokretač tvrtke Rolls-Royce, umro 22. travnja 1933.

Frederick Henry Royce (1863. – 1933.), bez formalnog obrazovanja, ali iznimnim talentom 1904. stvara vlastiti automobil, a u povijest ulazi 1906., kad s trgovcem automobila Charlesom Stewartom Rollsom osniva tvrtku Rolls-Royce

U zanimljivoj ironiji sudbine, genijalni konstruktor najluksuznijih automobila za aristokrate i milijunaše odrastao je u oskudici, radi koje je ostao i bez formalnog školovanja, od malena prisiljen na rad.

Znatan mehanički talent pomogao mu je u proboju na tržištu rada i omogućio mu da osnuje vlastitu tvrtku. Royceov je moto bio ‘štogod se učini ispravno, ma kako skromno bilo, postaje otmjeno.’

Nezadovoljan kvalitetom automobila koje je posjedovao, odlučuje napraviti vlastiti model, koji će biti beskompromisno kvalitetno izrađen i to ostvaruje 1904. Iste godine upoznaje trgovca automobilima Charlesa Rollsa, s kojim će osnovati tvrtku i nazvati je Rolls-Royce.

Vrhunska kvaliteta izrade udružena sa za ono vrijeme iznimnim voznim osobinama ubrzo su učinili najvažniji model tvrtke, Silver Ghost, univerzalno prihvaćenim kao najbolji automobil na svijetu.

Nažalost, krhko zdravlje udaljilo je Roycea iz dnevnih aktivnosti tvrtke, tako da se preselio, dio godine boraveći na jugu Francuske, a dio na engleskom ladanju.

To ga ipak nije spriječilo da se nastavi baktati mehaničkim problemima, a posljednja uistinu značajna konstrukcija, koju je Royce zgotovio, bio je avionski motor, koji će pod imenom Merlin dosegnuti status možda i najznačajnijeg pogonskog stroja II. svjetskog rata.

Frederick Henry Royce, ‘motor’ tvrtke Rolls-Royce, umro je na današnji dan prije 87 godina, u 71. godini života.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin