NA DANAŠNJI DAN

Gabriel Voisin, sjajni francuski konstruktor aviona i automobila, rođen 5. veljače 1880.

H. Manny, US Library of Congress,

Gabriel Voisin, značajan u razvoju avijacije početkom 20. stoljeća, između dva svjetska rata proizvodio je napredne luksuzne automobile

Na slici: Gabriel (lijevo) i Charles Voisin, 1906.

Gabriel Voisin rođen je 5. veljače 1880. u Belleville, francuskoj pokrajini Belleville-en-Beaujolais. Neposredno nakon prvog leta braće Wright 1903. zainteresirao se za zrakoplovstvo i izradu zrakoplovnih konstrukcija. Upravo je njegovim zrakoplovom Henry Farman 1908. izveo prvi uspješni europski zrakoplovni let, uključujući samostalno polijetanje i slijetanje. U I. svjetskom ratu zrakoplovi Voisin činili glavninu francuskih zračnih snaga, proizveo ih je čak tri tisuće.

Gabriel Voisin je odmah po završetku rata, zgrožen vojnim, ubilačkim potencijalom svojih kreacija, promptno odlučio napustiti područje zrakoplovstva i preusmjeriti se na područje automobila. Kao podsjetnik na stare dane tvrtka je zadržala ime Avions Voisin, te je u sljedećih dvadesetak godina proizvela neke od tehnički i dizajnerski najnaprednijih luksuznih automobila na svijetu.

Na trkaćem modelu Laboratoire iz 1925. Voisin je predstavio jedan od najranijih primjera monokok konstrukcije, a cestovni su modeli danas izloženi u najvrednijim svjetskim kolekcijama i muzejima. Nakon II. svjetskog rata radio je na modelu Biscooter, mikroautomobilu koji je trebao postati najjeftiniji vid prijevoza manje imućnima, no tvornica mu je nacionalizirana i model je serijsku proizvodnju doživio samo licencno, u Španjolskoj.

Istinski je velikan automobilizma i umjetnik mehaničkih konstrukcija. Gabriel Voisin, sjajni francuski konstruktor aviona i automobila, umro je 25. prosinca 1973.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo