IN MEMORIAM

Galileo Ferraris, jedan od izumitelja izmjenične struje, umro 7. veljače 1897.

-
Galileo Ferraris prvi je znanstveni rad o temeljima revolucije u elektrotehnici, koja je omogućila i razvoj automobila, objavio 11. ožujka 1888., na Accademia delle Scienze di Torino…
Galileo Ferraris, fizičar, elektroinženjer i sveučilišni profesor, rođen je 31. listopada 1847. u Torinu. Rotacijsko magnetsko polje otkrio je i osnove izmjenične struje (AC) postavio naš Nikola Tesla, jedan od najvećih izumitelja i znanstvenika u povijesti čovječanstva.
Ima tu malo i američkog PR-a, jer je prvi znanstveni rad o tom revolucionarnom otkriću iz područja elektromagnetizma postavio Galileo Ferraris. Jedan je od izumitelja izmjenične struje (AC) i trofaznog indukcijskog motora.

Tesla je to uspio patentirati 1. svibnja 1888. (U.S. Patent 381,968), 51 dan poslije Ferrarisovog znanstvenog rada, pa postoje prijepori tko je stvarno bio prvi.
Naime, Nikola Tesla je prijavu za patent urudžbirao 12. listopada 1887.,pa možemo zaključiti kako su obojica, otprilike istodobno i neovisno došli do osnova ovog značajnog otkrića.
Galileo Ferraris, jedan od izumitelja izmjenične struje, umro je 7. veljače 1897.

Autor