NA DANAŠNJI DAN

General Motors 24. rujna 1974. odustao od wankel motora za modele Chevrolet Corvette i Vega

General Motors je licencni wankel motor razvijao uz niz problema s malom izdržljivošću, visokom potrošnjom i prilagodbi najavljenim zakonima o emisiji štetnih plinova, a naftna kriza i embargo OPEC-a zabili su posljednji čavao u lijes projekta…

Potkraj 60-ih i početkom 70-ih wankel motor bio je ‘vruća roba’ i mnoge su tvrtke eksperimentirale s njim. NSU, Mazda i nakratko Citroën uvrstili su ga u serijsku ponudu kupcima, a mnogi drugi, među kojima i Mercedes-Benz, napravili su prototipove. Budućnost koncepta činila se blistavom. Manje je poznato da je i tada najveći svjetski proizvođač automobila, General Motors, došao samo na korak od serijske proizvodnje automobila s wankel motorom.

Oni su 1970. za čak 50 milijuna dolara otkupili patent i planirali ga staviti u proizvodnju krajem 1973. Kad im to nije uspjelo, odgodili su početak produkcije prvo za 1974., pa za 1975., a na kraju i potpuno odustali od njega. Ed Cole, šef koncerna General Motors, osobno je stajao iza projekta i 1973. odobrio isplatu još 10 milijuna dolara za produljenje licence. Postojali su planovi za korištenje motora Wankel u raznim modelima, predstavljena su čak dva prototipa budućih modela Chevrolet Corvette, koje vidite na slikama uz ovaj tekst.

Razvojni se tim koncentrirao na pripremu debija motora u modelu Chevrolet Vega 2+2 konfiguracije za 1975., a o samopouzdanju najviše govori podatak da je GM unaprijed prodao prava na korištenje motora American Motorsu za AMC Pacer iz 1975. Razvoj je tekao uz niz problema s izdržljivošću komponenti, visokom potrošnjom i teškoćama u prilagodbi najavljenim zakonima o emisiji štetnih plinova, a naftna kriza i embargo OPEC-a zabili su čavao u lijes projekta.

Konačno, 24. rujna 1974., Ed Cole je pristojno formulirao kako se do daljnjeg odgađa projekt Wankel, pa nekoliko dana potom otišao u mirovinu. Njegov nasljednik Pete Estes dokinuo je nekoliko Coleovih projekata i o rotacijskim motorima u GM-u više se nije govorilo.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo