NA DANAŠNJI DAN

George W. Mason, tvorac tvrtke American Motors i vizionar, rođen 12. ožujka 1891.

George Walter Mason, rođen 12. ožujka 1891. u Sjevernoj Dakoti, radio je za proizvođače automobila Studebaker i Maxwell-Chalmers, prije preuzimanja upravljanja tvornicom hladnjaka Kelvinator

U deset godina pretvorio ju je u drugog najvećeg proizvođača na tom tržištu, iza GM-ove marke Frigidaire. Na preporuku Waltera P. Chryslera Charles W. Nash odabrao ga je za nasljednika na čelu vlastite tvrtke, no Mason je to uvjetovao spajanjem.

Novonastali Nash-Kelvinator brzo je postao profitabilan, a iza II. svjetskog rata istakao se nizom inovacija.

Nashovi modeli bili su izrazito aerodinamični, sa zatvorenim kotačima, a karoserije je dizajnirao Pinin Farina. Uvedene su marke za američke pojmove malih automobila Rambler i Metropolitan, kao i prvi sportski model nekog od vodećih proizvođača iz SAD, Nash-Healey.

Kako bi olakšali tržišnu borbu 1954. udružuju se s tvrtkom Hudson, a vode se i razgovori s tvrtkama Studebaker i Packard. Nastaje tvrtka American Motors. Mason iznenada umire 8. listopada 1954., ni šest mjeseci nakon što je AMC osnovan, a njegov nasljednik George W. Romney prekida pregovore o stvaranju korporacije, koja bi u tom trenu tržišnim udjelom konkurirala General Motors i Ford.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo