IN MEMORIAM

Gérard Welter, dizajner Peugeota i veliki majstor za Le Mans, umro 31. siječnja 2018.

Gérard Welter, rođen 20. listopada 1942., najveće je uspjehe postigao pobjedom u klasi 1993. i nikad oborenim brzinskim rekordom od 407 km/h na nedugo potom šikanama upropaštenoj ravnici Hunaudières. Ekipa je i danas aktivna…

Odmah po završetku se srednjoškolskog školovanja, već s 18 godina, zaposlio u tvrtki koja će mu odrediti život, Peugeotu. Ondje je petnaest godina kasnije došao na čelo ekipe zadužene za vanjski dizajn automobila.

Od 1975. do 2007. presudno utječe na dizajn novih i konceptnih modela, nekad u suradnji, a nekad u direktnoj borbi s Pininfarinom. Nekada je dosta teško razlučiti kome zapravo treba pripisati određeni model, no većina izvora navodi upravo njega kao glavnog dizajnera najuspješnijeg modela u povijesti tvrtke, Peugeot 205.

No, Welter je desetljećima vodio i paralelni život. Još je 1969. s kolegom Michelom Meunierom iz istog dizajnerskog centra konstruirao prvi trkaći bolid za Le Mans.

Godinama su nastupali ondje, prvo kao WM, a od 1990. kao Welter Racing.
Najveći su uspjesi bili pobjeda u klasi 1993. i nikad oboreni brzinski rekord od 407 km/h na nedugo potom šikanama upropaštenoj ravnici Hunaudières. Ekipa je i danas aktivna…

Gérard Welter, dizajner Peugeota i veliki majstor za Le Mans, umro je 31. siječnja 2018.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin