NA DANAŠNJI DAN

Gerhard Berger 31. srpnja 1994. pobijedio u čudnoj i pomalo sramotnoj VN Njemačke

Gerhard Berger došao je do neočekivano lake pobjede, jedine za Ferrari u čitavoj sezoni…

U čudnoj i turbulentnoj sezoni 1994. VN Njemačke bila je jedna od neobičnijih utrka, kako zbog rezultata, tako i zbog događaja u prvom krugu. Michael Schumacher došao je na domaću utrku kao veliki favorit, s čak šest pobjeda u prvih osam utrka.

No i uz sve jače glasine o neregularnosti bolida. Upravo će spektakularni požar u Benettonovom boksu pri dolijevanju goriva u bolid kojg je vozio Jos Verstappen na ovoj utrci otkriti još jedno područje na kojem je Benetton te sezone varao.

Nakon što je Michael Schumacher diskvalificiran na stazi Silverstone, a Damon Hill drugi put pobijedio postalo je jasno da će neiskusni Britanac biti jedini takmac njemačkoj superzvijezdi u borbi za naslov. Od njih se dvojice očekivalo najviše i na stazi Hockenheimring, premda su prvi red izborili Ferrariji Bergera i Alesija.

A onda je utrka počela i sve se pretvorilo u kaos. Višestruki sudari pri startu eliminirali su gotovo polovicu vozača iz utrke na samom početku. Uključujući Alesija, koji je odustao zbog kvara, jedanaest je vozača odustalo, a Damon Hill kao da jest, jer se jedva dovukao do boksa s oštećenim bolidom.

No utrka nije prekinuta, na zaprepaštenje mnogih. Ta bili smo u Njemačkoj, a Schumacher je prošao kroz sve neokrznut. Sramotna i skandalozna odluka organizatora da se ne prekine utrku i tako omogući bar dijelu vozača nastup u rezervnim ili popravljenim bolidima!

Kada je Schumacherov bolid u 20. krugu stao zbog kvara na motoru vjerojatno je samo njegovim najokorjelijim navijačima bilo žao. Do neočekivano lake pobjede, jedine za Ferrari u čitavoj sezoni, došao je Gerhard Berger.

Na postolju su pored njega bila dva tima Ligier vozača, Panis i Bernard. A u bodovima vozači Footworka Fittipaldi i Morbidelli, te Larrouseov Comas. Ako je itko to pogodio na kladionici, svaka mu čast.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo