23. OBLJETNICA

Gerhard Berger i tim Benetton 27. srpnja 1997. posljednji su put pobijedili u Formuli 1

Foto: Don France, StuSeeger

Gerhard Berger je prvu pobjedu ostvario 12. listopada 1986. na VN Meksika 1986., ujedno i prvu za Benetton, 11 godina kasnije, na VN Njemačke, krug se zatvorio…

Postojali su određeni vozači u Formuli 1 nekako predodređeni za uloge drugih vozača velikih momčadi i boravak u polusjeni, no skloni neočekivanim ‘ispadima’ brzine. Gerhard Berger, David Coulthard, Rubens Barrichello… s njima ste mogli ste biti sigurni da će na većini utrka biti sporiji od svog momčadskog kolege, no da će im jednom ili dvaput godišnje doći vikend u kojem će biti brži od svih na gridu.

Vjerojatno je baš ta činjenica što su to mogli tek povremeno, a ne svakog drugog vikenda, ono što ih je spriječilo da postanu prvaci. Prirodna brzina bila je tu, no pojavljivala se samo povremeno. Možda najzanimljiviji među njima bio je Austrijanac Gerhard Berger, koji je takve dominantne nastupe obično imao kada bi bio motiviran nekim unutarnjim, osobnim razlozima osobne prirode.

Sezona 1997. bila je njegova posljednja u Formuli 1, momčadski kolega Alesi bio je brži, a bolid Benetton sporiji nego Ferrari i Williams. Ali na VN Njemačke na stazi Hockenheimring bio je  klasa za sebe, u prvom nastupu nakon smrti oca, s kojim je bio iznimno vezan. Dominirao je i kvalifikacijama i utrkom, jedinu mu je prijetnja donekle bio Giancarlo Fisichella, poletarac iz tima Jordan. Jasno, pobjedu je Berger posvetio ocu.

Na kraju sezone povukao se, tako da je to bila njegova deseta i posljednja pobjeda. Također je to bila posljednja pobjeda momčadi Benetton, jedina koju nije ostvario Michael Schumacher. No najveću zanimljivost predstavljalo je premotavanje sjećanja sve tamo do VN Meksika 1986., kada je Berger ostvario prvu pobjedu, a ujedno i prvu ikada za momčad Benetton.

Jedanaest godina kasnije krug se zatvorio.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo