NA DANAŠNJI DAN

Giancarlo Baghetti pobijedio 2. srpnja 1961. u prvom nastupu u Formuli 1

Giancarlo Baghetti (1934. – 1995.) debitirao je prije 60 godina na VN Francuske, za volanom Ferrarija 156 sto metara pred ciljem pretekao je Porsche kojim je upravljao Dan Gurney…

Prvi slučaj: Giuseppe Nino Farina. Pobijedio je u prvoj utrci Svjetskog prvenstva Formule 1 uopće, u Silverstoneu 1950., a postao i prvi svjetski prvak. No Nino Farina je prvu pobjedu na nekoj Velikoj nagradi, i to u istoj kategoriji, samo što se tada još nije formalno zvala Formula 1, ostvario 1940.

Drugi slučaj: Johnnie Parsons, koji mu se iste sezone, 1950., u statističkim knjigama pridružuje kao pobjednik utrke Indy 500, koja se, od 1950. do 1960., bodovala za Svjetsko prvenstvo Formule 1. No Parsonsu to nije bio prvi nastup na utrci Indy 500, a prethodne se godine napobjeđivao i osvojio američku titulu. Da i ne spominjemo kako je upitno je li uopće imao pojma da se ta pobjeda boduje i za nekakvo čudno europsko prvenstvo…

Treći slučaj: Giancarlo Baghetti s VN Francuske 1961., ipak nešto čišći: njemu je to nedvojbeno bio prvi nastup u Formuli 1. No nemojmo zaboraviti kako su tada postojale mnoge Velike nagrade koje se nisu bodovale za prvenstvo, a pravila su promijenjena prije te sezone, tako da su dotadašnji bolidi Formule 2 najednom postali kompetitivni.

Giancarlo Baghetti je dobio priliku nastupiti u dvije neprvenstvene utrke u Ferrarijevoj Formuli 2, i oba puta je pobijedio! Njegovi su poslodavci tada kupili novi bolid Formule 1, legendarni model Ferrari 156 s njuškom morskog psa, i prijavili ga za VN Francuske. Nakon odustajanja trojice tvorničkih vozača tima Ferrari, Baghetti i Dan Gurney (Porsche) ulaze u klinč iz kojeg Talijan izašao kao pobjednik, pretekavši Amerikanca manje od sto metara prije cilja!

Nakon toga u karijeri (kao što nije ni prije) nije napravio mnogo, tako da se još vode debate o njegovoj stvarnoj količini talenta. No nedvojbeno je da je Giancarlo Baghetti vozač s najboljim početkom karijere u Formuli 1.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin