GIORGETTO GIUGIARO

Giorgetto Giugiaro (r. 1938.): jedan od najslavnijih dizajnera i krojač prvog Golfa

Dizajnirao je brojne Fiate, Volkswagene, Maseratije…, a Lancijom Deltom (1980.) i Fiatom Unom (1983.) potpisuje ‘Europske automobile godine’…

Giugiaro Giorgetto, uz Bertonea i Pininfarinu, od kojih je učio, jedan je od najslavnijih dizajnera u povijesti. Rođen je 7. kolovoza 1938., a vlastitim putem kreće 1968., osnutkom studija Italdesign Giugiaro S.p.A.

Za razliku od ostalih ‘velikana’, specijalizirao se samo za dizajniranje. Postao je poznat kad je pod ‘kapom’ Bertonea dizajnirao Alfa Romea Giuliju Sprint. Prvi samostalan dizajn, Alfa Romeo Alfasud, potpisuje 1971., koji se nije proslavio, ni kvalitetom niti uspjehom.

Sve je nadoknadio dizajnom Volkswagen Golfa iz 1974., čiji mu je uspjeh osigurao svjetsku slavu. Talent je potvrdio sportskim Volkswagen Sciroccom i Lotus Espiritom, a Lancijom Deltom (1980.) i Fiatom Unom (1983.) potpisuje ‘Europske automobile godine’.

Skrojio je i BMW M1, koji se nije dobro prodavao, ali je odredio budućnost bavarskih sportskih serija. Dizajnirao je brojne Fiate, od Una do Grande Punta, nekoliko modela Pola, Golfa i Passata te Lancije, Maseratija, Saaba…

Autoportal No.1

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin