125. ROĐENDAN

Goodyear, najslavniji proizvođač guma, osnovan 29. kolovoza 1898.

Goodyear, američka tvrtka, koja je dala važan doprinos u razvoju guma za vozila i zrakoplove, zaslužna za razvoj automobila i avijacije…

… i danas je jedno od najjačih imena, uz Michelin, Bridgestone, Continental i Pirelli, među premium brendovima. U svijetu guma običaj je da su nazivi tvrtki identični prezimenima njihovih osnivača, no jedan od velikih pionira razvoja gumarstva, izumitelj procesa vulkanizacije, Charles Goodyear, nije dospio osnovati nikakvu uspješnu tvrtku.

Bio bi upamćen samo kao ime iz enciklopedija da povijesnu nepravdu nije ispravio Frank Seiberling i svoju firmu nazvao Goodyear.

Kako je ta korporacija rasla i već 1920-ih postala najveći svjetski proizvođač guma, tako je i ime postalo familijarno diljem svijeta. A njihovo mjesto osnutka, grad Akron u američkoj saveznoj državi Ohio postao je glavni centar svjetske gumarske industrije.

Za tvrtku Goodyear ne vežemo neke značajne i radikalne inovacije, no uvijek su radili uspješno i kvalitetno, a njihovi uspjesi na sportskom polju nedostižni su konkurenciji.

I u Formuli 1, gdje ne sudjeluju još od 1998. nedostižno su prvi po broju pobjeda.

Manje je poznata uloga Goodyeara u povijesti avijacije, ta je tvrtka zajedno s njemačkim Zeppelinom radila na razvoju dirižabla i bila njihov najveći proizvođač.

I nakon propasti komercijalne uporabe dirižabla, Goodyear ih je nastavio koristiti u reklamne svrhe, a nedavno je obnovljena suradnja s Zeppelinom i planira se ponovna komercijalizacija.

Iz Goodyearovih tvornica u II. svjetskom ratu izlazili su i zrakoplovi Vought F4U Corsair.

 

Autor

Preporučeni sadržaj