NA DANAŠNJI DAN

Gordon Keeble 10. ožujka 1960. na salonu u Ženevi predstavio coupe Gordon GT

Gordon Keeble (1960. – 1967.) je ugasla britanska marka luksuznih sportskih automobila, koju su osnovali biznismen John Gordon te konstruktor i sportski vozač Jim Keeble

Tvrtka Gordon Keeble u programu je imala samo jedan, ali vrijedan model Gordon GT (na slici). Za svoje vrijeme ultimativna kupe-limuzina, dugačka 467 i široka 173 cm, na amblemu je imala kornjaču, što je, zbog velike brzine koju je razvijala, bilo ironično. Karoserija je bila od aluminija, a prvi prototip opremljen motorom Buick 3.5 V8, kojeg je poslije preuzeo Rover.

Gordon i Keeble nisu bili zadovoljni ni stilom niti performansama, pa su ga odveli u Milano, gdje ga je redizajnirao Giugiaro, a proizvodnju organizirao Bertone. Ugradili su motor Chevrolet 4.6 V8 snage 295 KS, što je osiguravalo ubrzanje do stotke u osam sekundi i špicu od 230 km/h.

Bio je to san snova te je Gordon GT bio jedan od najbržih serijskih auta svoga doma, a po narudžbi se opremao motorom Chevrolet 5.4 V8. Nakon što je prodano 90 primjeraka tvrtka je bankrotirala, jer su odredili nerealno nisku cijenu od 2798 funti.

Autor

Preporučeni sadržaj