IN MEMORIAM

Gottlieb Daimler, pionir automobilizma, umro 6. ožujka 1900.

Foto: Mercedes-Benz

Gottlieb Daimler, jedan od najznačajnijih ljudi u razvoju automobila, rođen 17. ožujka 1834., život je posvetio razvoju i usavršavanju motora s unutarnjim izgaranjem te istraživanju njegove primjene

… u različitim vozilima i drugim aplikacijama. U tome mu je nesebično pomagao Wilhelm Maybach, desna ruka i vjerni suradnik tijekom mnogo desetljeća. Zajedno su radili u tvrtki Deutz, odakle su bili prisiljeni otići, jer se nisu uklopili u strategiju koju je odredio Nikolaus Otto.

To je otvorilo mogućnost otvaranja vlastite tvrtke u Cannstattu, tada pored, a danas dijelu Stuttgarta. Daimler i Maybach su ondje nastavili dedicirano raditi na poboljšavanju patenta Otto motora, a zaslužni su i za odabir benzina (ranije korištenog uglavnom samo za čišćenje) kao pogonskog goriva.

Tijekom 1880-ih ugradili su benzinski motor na bicikl, kreirajući tako prvi motocikl, potom u automobil, koji se zbog četverotaktnog motora i četiri kotača može smatrati pravom pretečom suvremenih automobila prije nego ranija Benzova trokolica, te u čamac. Pored toga, ugradili su ga i u tramvaj, kao i u balon, postavši pioniri motornog transporta na vodi, zemlji i u zraku.

Prodaja motora, ponajviše za ugradnju u brodove, bila je glavno područje posla tvrtke Daimler, no 1892. je počela i prodaja automobila. Svađe s ulagačima i krhko zdravlje nakratko su naveli da Daimler i Maybach napuste vlastite tvrtke, no 1894. su se vratili i upravljali njom sve do Daimlerove smrti, povezane s višegodišnjim srčanim problemima.

Gottlieb Daimler, pionir automobilizma, umro je 6. ožujka 1900.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo