IN MEMORIAM

Hans Trippel, veliki njemački konstruktor amfibija, umro 30. lipnja 2001.

Foto: Weidner Condor 70s

Hans Trippel, rođen 19. srpnja 1908. u njemačkom Gross-Umstadtu, samouki inženjer, 1932. je konstruirao prvo amfibijsko vozilo

To će ostati lajtmotiv njegove karijere, premda je napravio i nekoliko trkaćih i sportskih automobila, pa i vozio utrke. Uvjereni Nacist i član SS-a, tijekom II. svjetskog rata radio je na razvoju i produkciji vojnih amfibija te upravljao okupiranom tvornicom Bugatti u Molsheimu.

I ondje i na drugoj lokaciji u Sulzu zarobljenici su prisilno radili i bili smješteni u nehumanim uvjetima, te je nakon rata optužen za zločine protiv čovječnosti. Osuđen je na pet godina zatvora, izašao nakon tri, uspio se izvući i od optužbi za ratno profiterstvo te ponovo pokrenuti posao.

Mikroautomobil Condor nije bio uspješan, no projekt novog amfibijskog vozila za kojeg se zaintrigirao imućni investitor Harald Quandt, čiji je brat Herbert otprilike istodobno preuzimao BMW.  U Lübecku je 1961., kasnije i u zapadnom Berlinu, pokrenuo proizvodnju amfibijskih automobila Amphicar.

Do 1968. proizveden je u oko 3500 primjeraka, što ga čini najuspješnijom civilnom amfibijom u povijesti. I nakon propasti tog projekta Trippel je nastavio razvijati koncept, posljednji je prototip predstavio 1990.

Hans Trippel, veliki njemački konstruktor amfibija, umro je 30. lipnja 2001., a usprkos dubioznim ratnim godinama, ponajprije je upamćen kao veliki konstruktor, čiji san ipak nikada nije značajnije ostvaren.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo