NA DANAŠNJI DAN

Harvey Postlethwaite, slavni konstruktor Formule 1, tvorac podignutog nosa bolida, rođen 4. ožujka 1944.

Farewell to a Friend, Wikimedia Commons

Svijet Formule 1 šokiran je 15. travnja 1999. viješću da je 55-godišnji Harvey Postlethwaite preminuo od srčanog udara, dok je u Španjolskoj nadzirao tada nerealizirani povratak tvrtke Honda u Formulu 1

Harvey Postlethwaite, rođen 4. ožujka 1944. na sjeveru Londona,  na University of Birmingham postao je inženjer strojarstva, a krajem 60-ih i doktorirao. Potom se uključio u Formulu 1 te stekao zavidnu konstruktorsku reputaciju tijekom tri desetljeća rada u najprestižnijem automobilskom natjecanju, posebice zahvaljujući pobjedničkim bolidima Ferrari iz 1982. i 1983.

Vozački su im naslovi izmakli tih godina, ali Scuderia Ferrari je osvajala naslove u konkurenciji konstruktora. Harvey Postlethwaite je upamćen po doprinosu u stvaranju bolida Wolf WR1, kojim je Jody Scheckter pobijedio u prvom nastupu bolida 1977. i završio drugi u poretku bolidom ovog kanadskog naftnog magnata austrijsko-slovenskog podrijetla.

Najveći dio karijere Harvey Postlethwaite je proveo u timu Tyrrell, gdje su nerijetko upravo njegove kreacije izdizale momčad skromnog budžeta znatno iznad plasmana koji su im bivali namijenjeni.

Doktor Harvey Postlethwaite smatra se i tvorcem podignutog nosa bolida, rješenja koje je prvi puta primijenio na bolidu Tyrrell 019 i stvorio jednu od dominantnijih vizualnih odrednica suvremenih F1 bolida.

Harvey Postlethwaite je preminuo u naponu snage, u dobi od samo 55 godina, ali i ostao zapamćen kao jedan od velikih, ekscentričnih konstruktora u povijesti Formule 1.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo