NA DANAŠNJI DAN

Heinz Melkus, istočnonjemački konstruktor sportskih automobila, rođen 20. travnja 1928.

Karl Heinz Melkus (1928. – 2005.) više od 30 godina u DDR-u će konstruirati trkaće i sportske automobile te se natjecati u klasama Formula Junior i Formula 3, bolidima vlastite konstrukcije, najslavniji je bio RS 1000 na bazi slavnog modela Wartburg

Heinz Melkus rođen je 20. travnja 1928. u Dresdenu , a nakon završetka II. svjetskog rata počeo se baviti utrkama automobila. Pedesetih je trkaća scena DDR-a bila sjajna i napredna, a izletima na Zapad njihovi su bolidi često bili vrlo konkurentni.

Jačanjem socijalističke ekonomije i planskog odlučivanja to će već u sljedećem desetljeću biti zatrto, no iznimka će biti upravo Melkus, koji će više od 30 godina konstruirati trkaće i cestovne sportske automobile, i sam se natječući u Formulama Junior i Formulama 3 vlastite konstrukcije.

Najpoznatiji model kojeg je konstruirao Heinz Melkus svakako je cestovni RS 1000 s vratima na podizanje u obliku galebovih krila, baziran na mehanici kultnog modela Wartburg.

Od 1969. do 1980. proizveden je ukupno 101 primjerak ovog atraktivnog sportskog automobila, čije su za utrke pripremljene inačice mogle potegnuti i do vrlo ozbiljnih 210 km/h. Melkus je nakon ujedinjenja Njemačke otvorio BMW-ov salon u Dresdenu.

Nakon njegove je smrti sin Peter pokušao pokrenuti proizvodnju novog sportskog automobila pod markom Melkus, no tvrtka je bankrotirala.

Autor

Preporučeni sadržaj