IN MEMORIAM

Heinz Melkus, istočnonjemački konstruktor sportskih automobila, umro 5. rujna 2005.

Karl Heinz Melkus (1928. – 2005.) više od 30 godina u DDR-u će konstruirati trkaće i sportske automobile te se natjecati u klasama Formula Junior i Formula 3, bolidima vlastite konstrukcije, najslavniji je bio RS 1000 na bazi slavnog modela Wartburg

Heinz Melkus rođen je 20. travnja 1928. u Dresdenu , a nakon završetka II. svjetskog rata počeo se baviti utrkama automobila. Pedesetih je trkaća scena DDR-a bila sjajna i napredna, a izletima na Zapad njihovi su bolidi često bili vrlo konkurentni.

Jačanjem socijalističke ekonomije i planskog odlučivanja to će već u sljedećem desetljeću biti zatrto, no iznimka će biti upravo Melkus, koji će više od 30 godina konstruirati trkaće i cestovne sportske automobile, i sam se natječući u Formulama Junior i Formulama 3 vlastite konstrukcije.

Najpoznatiji model kojeg je konstruirao Heinz Melkus svakako je cestovni RS 1000 s vratima na podizanje u obliku galebovih krila, baziran na mehanici kultnog modela Wartburg.

Od 1969. do 1980. proizveden je ukupno 101 primjerak ovog atraktivnog sportskog automobila, čije su za utrke pripremljene inačice mogle potegnuti i do vrlo ozbiljnih 210 km/h. Melkus je nakon ujedinjenja Njemačke otvorio BMW-ov salon u Dresdenu.

Nakon njegove je smrti sin Peter pokušao pokrenuti proizvodnju novog sportskog automobila pod markom Melkus, no tvrtka je bankrotirala.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo