IN MEMORIAM

Henri Chapron, francuski majstor automobilskih karoserija, umro 14. svibnja 1978.

Henri Chapron, rođen 30. prosinca 1886., veliki pariški dizajner, specijalizirao se za doradu luksuznih automobila, a najpoznatiji su cabriolet i coupe na bazi modela Citroën DS ‘Žaba’ iz 1955.

Foto: henrichapron.weebly.com

Henri Chapron je 1930-ih, a posebno pred II. svjetski rat, postao poznat po specijalnim karoserijskim izvedbama francuskih modela Delage, Delahaye, Hotchkiss i Talbot-Lago.

Najpoznatiji modeli su nesumnjivo oni nastali iza 1955., cabrioleti i coupei na bazi modela Citroën DS, danas iznimno vrijedni oldtimeri.  Neki od modela nosili su nazive Le Dandy, La Croisette, Palm Beach, Le Caddy, Le Léman, Concorde ili Majesty. Znamenite su i prerade ekskluzivnog modela Citroën SM u limuzinu Opera i kabriolet Mylord.

Proslavio se izradom francuskih predsjedničkih limuzina, na osnovi ovih modela Citroën. Prvi je bio Citroën DS Presidential, kojeg je 1961. dobio Charles de Gaulle, a najuspješniji bio je Citroën SM Presidentielle iz 1972., u kojem je ‘predsjedavao’ njegov nasljednik Georges Pompidou.

Henri Chapron, francuski majstor automobilskih karoserija, umro je 14. svibnja 1978. Njegova je radionica utemeljena 1919., a ugašena 1985.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo