AUTOMOBILSKA LEGENDA

Henry Ford (1863. – 1947.), jedan od najvažnijih pionira autoindustrije

Foto: Ford

Henry Ford, rođen 30. srpnja 1863., nedvojbeno najznačajnija osoba u povijesti automobila, čovjek, najpoznatiji je konstruktor i proizvođač automobila u povijesti…

Foto: corporate.ford.com

Racionalnim Modelom T postavio Ameriku i svijet na kotače, napravivši pritom i korjenite promjene strukture kapitalističkog društva, povećanjem nadnica i smanjenjem radnog vremena.

Prvi Quadricycle napravio je 1896., naučivši prvu lekciju, jer je trebao razbiti vrata radionice, kako bi ga izveo vani. Drugu je naučio 1902., pobjedom na utrci u New Yorku. Shvatio je da samo najbolji grabe uspjeh i slavu.

Sljedeće godine sa skupinom investitora proizvodi model 999, kojim postiže svjetski brzinski rekord od 147 km/h. Potaknut uspjehom utemeljuje Ford Motor Company, koji je 1908. pokrenuo proizvodnju revolucionarnog Ford Model T.

Zbog svih ga se pionirskih zasluga opravdano slavi kao jednog od velikana modernog čovječanstva, no njegovi kasni dani nisu bili toliko oduševljavajući. Nasilni sukobi njegovog osiguranja s radnicima u štrajku, javno izražavanje antisemitskih i prilično pronacističkih stavova bili su uvod.

A katastrofalan povratak na čelo korporacije (1943. – 1945.) u vremenu galopirajuće paranoje i nedosljednosti u ponašanju prouzročili su velike gubitke i doveli tvrtku na rub propasti. Srećom, ne pamtimo ga po tome nego po ranijim zaslugama. Umro je 7. travnja 1947., u 84. godini života.

Autor