NA DANAŠNJI DAN

Henry Ford 9. siječnja 1911. dobio sudski spor protiv samoproglašenog izumitelja automobila Georgea Seldena

Američki okružni žalbeni sud je u procesu dugom osam godina presudio je da Ford Motor Company ne krši patent Georgea Seldena te da ne treba plaćati patentna prava za proizvodnju svojih automobila…

Ova je značajna odluka okončala je jednu od najdužih, najskupljih i najzanimljivijih tužbi u američkoj pravnoj povijesti. George B. Selden je 1903. dobio prvi američki patent za automobil s unutarnjim izgaranjem, premda zapravo nije proizveo radni model.

Udruga licenciranih proizvođača automobila (ALAM) osnovana je kako bi prikupila autorske naknade za Selden patent od svih proizvođača automobila. Uskoro su svi veliki proizvođači automobila plaćali tantijeme ALAM-u i Georgeu Seldenu, jedino je Henry Ford odbijao platiti.

ALAM je pokrenuo niz tužbi protiv tvrtke Ford za čije je rješavanje bilo potrebno 8 godina i najmanje milijun dolara. Procjenjuje se da su autorske naknade plaćene prije nego što je patent proglašen nevažećim iznosile oko 5,8 milijuna dolara, u današnjoj vrijednosti oko 100 milijuna dolara.

Autor