JEDAN OD NAJVEĆIH U AUTOINUDSTRIJI

Henry Ford, idustrijski genijalac koji je motorizirao Ameriku i svijet, rođen 30. srpnja 1963.

Foto: Ford

Henry Ford (1863. – 1947.) proslavio se prvom visokoučinkovitom tekućom trakom za montažu automobila, na kojoj je sklapao Ford Model T, jedan od najvažnijih automobila u povijesti…

Henry Ford, rođen 30. srpnja 1863. u Springwells Townshipu, Michigan, nedvojbeno je najznačajnija osoba u povijesti automobila, čovjek koji je revolucionarnim Ford Model T postavio Ameriku i svijet na kotače, napravivši pritom i korjenite promjene strukture kapitalističkog društva, povećanjem nadnica i smanjenjem radnog vremena.

Zbog svih ga se pionirskih zasluga opravdano slavi kao jednog od velikana modernog čovječanstva, no njegovi kasni dani nisu bili toliko oduševljavajući. Nasilni sukobi njegovog osiguranja s radnicima u štrajku, javno izražavanje antisemitskih i prilično pronacističkih stavova bili su uvod u poslovne probleme.

Katastrofalan povratak na čelo korporacije (1943. – 1945.) u vremenu galopirajuće paranoje i nedosljednosti u ponašanju prouzročili su velike gubitke i doveli tvrtku na rub propasti. Srećom, ne pamtimo ga po tome nego po ranijim zaslugama.

Henry Ford je umro 7. travnja 1947.

Autor