IN MEMORIAM

Henry Ford II, uspješan šef detroitske kompanije, ali ni približno kao djed, umro 29. rujna 1987.

Henry Ford II , rođen 4. rujna 1917., bio je najstariji unuk Henryja Forda. Njegov otac Edsel Ford preminuo je 1943., dok je mladić bio u mornarici te se umjesto njega na čelo tvrtke vratio već mentalno nestabilni djed…

Uslijedile su dvije godine gubitaka i problema, čak je razmatrano i državno preuzimanje posrnule tvrtke. Unuk se stoga već 1943. vratio u Dearborn.

No tek je 10. travnja 1944., nakon niza unutarnjih trzavica, postavljen na drugo najutjecajnije mjesto korporacijske hijerarhije. Po završetku rata preuzima i vođenje tvrtke te će je uspješno voditi sve do 1979.

Djed Henry Ford je, prvenstveno zahvaljujući legendarnom Ford Model T, usprkos zabluda i djelomice nezaslužene slave, dakako, mnogo poznatiji od unuka. Njegov je otac, Edsel, jedini sin Henryja Forda, preminuo 1943., ne stigavši ostaviti dublji trag u tvrtki Ford Motor Company.

Henry Ford II je na čelu obiteljske tvrtke bio 34 godine, u razdoblju velike svjetske ekspanzije, uspješno nastavljajući djedovu tradiciju i potvrđujući Ford kao jedan od velikih automobilskih brendova.

Stvorio je slavne modele Mustang, Thunderbird, Bronco, Capri, Escort i Fiesta, pripada i program trkaćih i sportskih nastupa, koji je doveo do dominacije na slavnim utrkama 24 sata Le Mansa, Indy 500 i u Formuli 1.

Henry Ford II umro je 29. rujna 1987.

Autor

Preporučeni sadržaj