IN MEMORIAM

Henry J. Kaiser, američki brodski i automobilski magnat, umro 24. kolovoza 1967.

Henry John Kaiser osmislio je način brze izgradnje teretnih brodova, koji je značajno pomogao američkim vojnim potrebama tijekom II. svjetskog rata, a potom osniva tvrtku Kaiser-Fazer

Henry J. Kaiser, rođen 9. svibnja 1882. u Sprout Brooku (New York) smatra se ocem američke brodogradnje, a u poslijeratnoj povijesti automobilske industrije u SAD našao se najbliže priključivanju detroitskoj Velikoj trojci. Osmislio je način brze izgradnje teretnih brodova, bočnim porinućm, koji je značajno pomogao američkim vojnim potrebama tijekom II. svjetskog rata, a rekordno vrijeme izrade funkcionalnog broda bilo je samo četiri dana!

Po završetku rata odlučio je neke od ideja primijeniti i u automobilskoj industriji, u čemu mu je desna ruka trebao biti Joseph Frazer, ranije čelnik ugasle, ali do rata prilično ugledne tvrtke Graham-Paige.

Oni su prodavali automobile inovativnog pontonskog tipa karoserije pod brendovima Kaiser i Fraser, a nakon Fraserovog odlaska Kaiser je pokrenuo i marku Henry J. Prodaja je bila iznimno dobra i činilo se da je Amerika dobila novog ozbiljnog igrača na polju osobnih automobila.

Kaiser je doveo u industriju jedno od prvih rješenja onoga što danas nazivamo petim vratima, značajno je proširio paletu boja, natjeravši i Veliku trojku da to učini, a čak je u suradnji s robnim lancem Allstate osmislio i revolucionaran način prodaje automobila u supermarketima.

No sve to nije bilo dostatno, razvojna sredstva bila su manja nego kod konkurencije, modeli su predugo trajali bez zamjene i Kaiser je 1955. zatvorio pogone.

Proizvodnja je nastavljena u Južnoj Americi, no Kaiser je i u SAD do smrti 24. kolovoza 1967. na Havajima ostao vezan za industriju, kao vlasnik tvrtke Willys, proizvođača legendarnog terenca Jeep. Obiteljsko je bogatstvo ostavio sinovima, a nasljednici su i danas ugledni američki industrijalci.

Autor

Preporučeni sadržaj