IN MEMORIAM

Henry ‘Smokey’ Yunick, slavni američki mehaničar i inovator, umro 9. svibnja 2001.

Foto: Alchetron

Henry ‘Smokey’ Yunick, rođen 25 svibnja 1923. u gradu Neshaminy, Pennsylvania, jedan od najosebujnijih likova u povijesti američkih utrka, četrdeset je godina u Daytona Beachu vodio “najbolju prokletu garažu u gradu”…

…a oko pola tog vremena proveo pomažući najboljim vozačima da osvajaju utrke. Ukrajinskih korijena, Henry Yunick je rano napustio školu i počeo se baviti praktičnom mehanikom, a nakon karijere ratnog pilota preselio je na Floridu i otvorio automehaničarsku radionicu. Početkom 1950-ih bez ikakvog prethodnog iskustva počinje pripremati pobjedničke Hudsone za Marshalla Teaguea i Herba Thomasa, a potom do 1970. surađuje s najboljim vozačima NASCAR serije.

Henry ‘Smokey’ Yunick najveće je uspjehe postigao s Fireballom Robertsom, nakon čije smrti 1964. počinje borbu za povećanje sigurnosti utrka. Kako nije uspio nagovoriti nadležne da implementiraju njegove ideje, uključujući i danas često korištene zaštitne zidove od starih guma, revoltirano je izašao iz svijeta utrka.

Donio je dosta inovacija i na Indy, gdje je 1960. pobijedio u bolidu kojeg je on pripremio. U SAD je Yunick do smrti 2001. bio smatran živom legendom, a popularnost je stekao kako kolumnama u časopisima tako i urnebesno zabavnom autobiografijom.  Najbolji su dijelovi oni o, da ne kažemo baš varanju, inovativnom zaobilaženju pravila.

Vjerojatno su i drugi mehaničari bili tako kreativni, no nitko nije bio tako vješt u kasnijem prepričavanju kao Smokey, pa su legende poput one o automobilu posve identičnom pravom, ali složenom u omjeru 7/8, dodatnim spremnicima goriva u cijevima roll-bara ili o lopti na napuhavanje u spremniku danas integralni dio mitologije NASCAR-a.

Henry ‘Smokey’ Yunick, slavni američki mehaničar i inovator, umro je 9. svibnja 2001.

Autor

Preporučeni sadržaj