NA DANAŠNJI DAN

Horace Elgin Dodge, američki automobilski pionir, rođen 17. svibnja 1868.

Foto: HISTORY Garage

Braće Dodge bila su nerazdvojna u životu, poslu, pa čak i smrti, premda su im područja interesa bila vrlo različita…

No upravo zbog toga su se stariji i prema prodaji i managementu orijentirani John Francis i mlađi, tehnološki inovator i vrsni mehaničar Horace Elgin Dodge, rođen 17. svibnja 1868., sjajno nadopunjavali.

U Detroitu su prvo otvorili tvornicu bicikala, a kasnije, na samom početku dvadesetog stoljeća, pokrenuli i proizvodnju automobilskih dijelova. Prvi veći ugovor, o proizvodnji mjenjača za Oldsmobile, lakoćom su raskinuli procijenivši da im je bolje vezati se uz probitačnog Henryja Forda.

Postali su i dioničari, a John čak i potpredsjednik Ford Motor Company. Ipak, 1913. godine prekinuli su dostavu dijelova i odlučili lansirati vlastitu tvrtku, koja je u početku proizvodila kamione i specijalna vozila poput ambulantnih, neophodna u ratnim vremenima, a već 1917. ponudili su i prvi automobil pod značkom Dodge.

Dvije godine potom Henry Ford ih je isplatio s 25 milijuna dolara, no braća nisu dugo uživala u bogatstvu. John je umro od španjolske gripe u prvom, a Horace od komplikacija nastalih zbog iste bolesti u posljednjem mjesecu 1920.

Njihove su udovice godine 1925. prodale tvrtku jednoj investicijskoj banci za impresivnih 146 milijuna dolara. Zanimljivo je spomenuti kako je Horaceova udovica Anna Thompson Dodge nadživjela muža čak za pedeset godina.

A tvrtka, koju su osnovali se, evo, i dan danas drži, još od 1928. pod ne baš uvijek najsigurnijom kapom korporacije Chrysler, a od 2021. u sklopu koncerna Stellantis. Površnim poznavateljima automobila možda je prva reakcija na ime Dodge posprdna, zbog šala iz TV serije Bračne vode, no znalci vrlo cijene klasike poput nekadašnjih modela Charger i Challenger ili nešto novijeg Dodge Viper.

Horace Elgin Dodge, američki automobilski pionir, umro je 10. prosinca 1920.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo