IN MEMORIAM

Howard E. Coffin, otac standardizacije u autoindustriji, poginuo 21. studenoga 1937.

Foto: Bain News Service

Howard Earle Coffin, američki automobilski inženjer i industrijalac, jedan od osnivača tvrtke Hudson Motor Car Company, predsjednik Društva automobilskih inženjera i predsjednik Zrakoplovnog odbora organizirao je proizvodnju zrakoplova i industrijsku mobilizaciju tijekom I. svjetskog rata…

Howard Earle Coffin, rođen 6. rujna 1873. u St. Simons Islandu (Georgia), u automobilskim je krugovima poznat kao otac standardizacije, što je rezultat njegove inicijative u standardizaciji materijala i dizajnerskih specifikacija te u dogovoru da proizvođači automobila dijele svoje patente. Ta su postignuća omogućila brzi rast američke automobilske industrije.

Howard E. Coffin je po diplomiranju 1902. počeo je raditi za Oldsmobile kao glavni inženjer eksperimenta, a kasnije kao glavni inženjer. Roy Chapin i on sastavili su prvu opsežnu knjigu uputa za vlasnike automobila. Još je kao tinejdžer konstruirao prvi parni automobil, kojim je potom raznosio poštu po gradu.

Radio je i za Thomas-Detroit te osnovao marke Chalmers-Detroit i Hudson, gdje će biti potpredsjednik i glavni inženjer do umirovljenja 1930. Zalagao se za standardizaciju materijala i specifikacija te dijeljenje patenata, a uspjeh te inicijative dao je zamah razvoju američke autoindustrije.

Smatra ga se ključnim inicijatorom uvođenja zatvorenih automobilskih karoserija. Howard E. Coffin je poginuo 21. studenog 1937., nespretno rukujući i upucavši se vlastitom puškom.

Autor