NA DANAŠNJI DAN

Howard E. Coffin, otac standardizacije u autoindustriji, poginuo 21. studenoga 1937.

Howard Earle Coffin, rođen 6. rujna 1873., američki automobilski inženjer i industrijalac, jedan od osnivača tvrtke Hudson Motor Car Company, predsjednik Društva automobilskih inženjera i predsjednik Zrakoplovnog odbora koji je organizirao proizvodnju zrakoplova i industrijsku mobilizaciju tijekom I. svjetskog rata…

Howard Earle Coffin je u automobilskim krugovima poznat kao otac standardizacije, što je rezultat njegove inicijative u standardizaciji materijala i dizajnerskih specifikacija te u dogovoru da proizvođači automobila dijele svoje patente. Ta su postignuća omogućila brzi rast američke automobilske industrije.

Po diplomiranju 1902. počeo je raditi za Oldsmobile kao glavni inženjer eksperimenta, a kasnije kao glavni inženjer. Roy Chapin i on sastavili su prvu opsežnu knjigu uputa za vlasnike automobila. Još je kao tinejdžer konstruirao prvi parni automobil, kojim je potom raznosio poštu po gradu.

Radio je za Oldsmobile i Thomas-Detroit, te osnovao marke Chalmers-Detroit i Hudson, gdje će biti potpredsjednik i glavni inženjer do umirovljenja 1930. Zalagao se za standardizaciju materijala i specifikacija, te dijeljenje patenata, a uspjeh te inicijative dao je zamah razvoju američke autoindustrije.

Smatra ga se ključnim inicijatorom uvođenja zatvorenih automobilskih karoserija. Poginuo je 21. studenog 1937., nespretno rukujući i upucavši se vlastitom puškom.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin