JUNAK PUSTINJSKE OLUJE

Američka vojska 22. ožujka 1983. naručila prvih 55.000 terenaca Humvee, u civilnoj inačici zvanih Hummer H1

Cpl. James L. Yarboro, U.S. Marine Corps - United States Department of Defense

AM General je 1981. pobijedio na natječaju za HMMWV (High Mobility Multi-Purpose Wheeled Vehicle), visokomobilno višenamjensko vozilo s kotačima, Humvee, u civilnoj inačici Hummer H1

AM General je daleki nasljednik  tvrtke Willys-Overland, proizvođača originalnog terenca Jeep. Zanimljivo, jedini protukandidat na natječaju bio je Lamborghini, čiji je nekonvencionalni buggy sa straga smještenim motorom nosio ime Cheetah, a na njegovoj je osnovi kasnije razvijen konvencionalniji serijski Lamborghini LM002.

Terenac Humvee počeo se proizvoditi 1985., nakon opsežnih testova u kojima su prototipovi prevalili više od milijun milja. Već je inicijalna vojna narudžba bila vrijedna 1.2 milijarde dolara za 55.000 naručenih vozila, a do 2010. isporučeno ih je 200.000.

Te brojke, naravno, ne uključuju civilnu proizvodnju koja je, potaknuta neviđenom popularnošću i medijskom eksponiranošću koju je vozilo dobilo za Zaljevskog rata, otpočela 1992.

Veliku ulogu u nagovaranju tvrtke na proizvodnju civilne inačice odigrao je i Arnold Schwarzenegger, koji je kasnije imao i najpoznatiju privatnu kolekciju ovih vozila. Civilni Hummer odmah je postao vozilo od prestiža, za koje su se počeli otimati celebrityji.

Komercijalni je potencijal zaintrigirao i tada najveću automobilsku tvrtku na svijetu, General Motors, koja je godine 1999. otkupila prava na proizvodnju Hummera. Većina primjeraka opremljena je turbodizelskim motorima 6.4, no ugrađivan je i klasični small block GM 5.7 V8, prigušen na samo 190 KS.

Tolika je snaga i najjače vojne izvedbe, s tim da su u nju ugrađivani samo dizelski motori. Proizvodnja civilnog Hummera zaustavljena je 2006., a i tvrtka je ugašena, dok se vojni Humvee proizvodi i dalje, premda su već predstavljeni i neki prototipovi njegovih vojnih nasljednika.

Humvee je u svakom slučaju postao legenda gotovo usporediva s legendarnim prethodnikom Jeepom, a neizbježan je dio tv dnevnika još tamo od američke vojne intervencije u Panami potkraj osamdesetih, prve akcije u kojoj je ovo vozilo sudjelovalo.

 

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo