IN MEMORIAM

Isadora Duncan 14. rujna 1927. bizarno poginula u misterioznom automobilu

-

Isadora Duncan, svjetski poznata plesačica, Amerikanka komunističkih opredjeljenja, rođena 26. svibnja 1878. u San Franciscu, bila je udana za pjesnika Sergeja Jesenjina, dijete imala s jednim iz dinastije Singer, a stradala u Nici, dok je ljubavnik vozio otvorenim dvosjedom, kad se njen dugački svileni šal zapleo oko glavčine stražnjeg kotača i udavio je…

Velika priča o automobilima i automobilskoj kulturi, koja je tako snažno obilježila 20 stoljeće, u sebi sadrži i neke zanimljive potkategorije, a jedna je od najbizarnijih svakako fascinacija smrću poznatih osoba u automobilskim nesrećama. Ne govorimo ovdje o patološkoj seksualnoj devijaciji kakvu je opisao J. G. Ballard u fascinantnoj knjizi Sudar, a uspješno ekranizirao David Cronenberg.

Naprosto, neke smrti u automobilima ostale su obavijene velom misterija i nastavljaju privlačiti teoretičare urota, ali i, na neobičan način, ljubitelje automobila. Okolnosti u kojima su stradali James Dean, Grace Kelly i Lady Di poznati su primjeri, no možda najdramatičnija i najfascinantnija ostaje smrt najpoznatije svjetske plesačice na početku 20. stoljeća, Isadore Duncan.

Ovu Amerikanku komunističkih opredjeljenja, koja je bila udana za znamenitog pjesnika Sergeja Jesenjina, a dijete imala s jednim od dinastije Singer, proizvođača šivaćih strojeva, danas smatramo majkom suvremenog plesa. U ono je vrijeme bila izrazito cijenjena, ali i kontroverzna, kako zbog nekonvencionalnog pristupa plesu tako i zbog slobodoumnog ljubavnog života, političkih nazora (uzela je i državljanstvo SSSR-a) i alkoholizma.

Ni smrt takve neortodoksne osobe nije mogla proći bez kontroverzi, a i bila je, uostalom, krajnje neobična. Stradala je 14. rujna 1927. u Nici, dok je ljubavnik vozio u otvorenom sportskom automobilu, kad se njen dugački svileni šal zapleo oko glavine stražnjeg kotača.

Po jednoj teoriji zapleteni šal slomio joj je vrat, po drugoj povukao pa je u brzini ispala iz automobila i poginula od udarca o cestu, po trećoj je naprosto zadavljena… Ta je bizarna smrt na svaki način ušla u kolektivnu svijest čovječanstva, no među ljubiteljima automobila rasplamsala debatu vezanu za marku automobila, koji je bio koban po jadnu Isadoru.

Popularna mitologija glamurozno stavlja Isadorinog mlađahnog ljubavnika Benoîta Falchetta za upravljač karizmatičnog dvosjeda Bugatti, no dominantna struja autoriteta povijesti automobilizma vjeruje da je to morao biti mnogo češći i jeftiniji Amilcar. Na Internetu ćete naići na desetine rasprava o ovoj tematici, nerijetko vrlo žučljivih.

Pitanje nikada nije dobilo konačan odgovor, a vjerojatno niti neće. Spomenimo još i da je oboje Isadorine djece, s dadiljom, 1913. poginulo u podjednako bizarnoj nesreći. Vozač njihovog automobila izašao je upaliti motor ‘kurblom’, zaboravivši pritom povući parkirnu kočnicu.

Automobil je nekontrolirano krenuo i sletio u Seinu, gdje su se dvoje djece i dadilja udavili.

Autor