NA DANAŠNJI DAN

Jack Fairman, britanska trkaća legenda, rođen 15. ožujka 1913.

https://www.f1forgottendrivers.com/
https://www.f1forgottendrivers.com/
-

Jack Fairman, rođen 15. ožujka 1913. u engleskom gradiću Horley, bio je oličenje onoga što Englezi zovu ‘gentleman driver’…

Foto: f1forgottendrivers.com

Vodio je obiteljsku tvrtku za izradu preciznih alata, a utrkama se bavio samo kada bi mu vrijeme i obaveze to dopuštale. No zarana je stekao glas kao sjajan testni i razvojni vozač, a momčad Connaught, čiji je bolid razvio do kompetentnosti u prvenstvu Formule 1, možemo smatrati prvim temeljem kasnije britanske konstruktorske dominacije u svijetu utrka.

Jack Fairman je najveće uspjehe postigao pobjedama s timom Aston Martin, partner mu je bio legendarni Stirling Moss, na dvije prestižne utrke sportskih automobila 1958.: 1000 km Nürburgring i Tourist TrophyGoodwood.

Pamti se i njegova uloga u kratkom izletu tvrtke Bristol u svijet utrka, a u povijest Formule 1, gdje je povremeno nastupao više od desetljeća, ušao je na VN Velike Britanije 1961.

Premda je Stirling Moss ubrzo nakon kvara na svom bolidu Lotus preuzeo od njega mjesto, vozeći Ferguson P99, Jack Fairman je tada postao posljednji vozač u povijesti koji je startao utrku bolidom s motorom sprijeda, kao i prvi s pogonom na sva četiri kotača (4×4).

Jack Fairman, britanska trkaća legenda, umro je 7. veljače 2002.

Autor