NA DANAŠNJI DAN

Jackie Stewart nakon nesreće u Belgiji, 12. lipnja 1966., pokrenuo borbu za sigurnost

U povijesti utrka malo se ljudi tako zdušno borilo za povećanje sigurnosnih standarda kao Škot Jackie Stewart, trostruki svjetski prvak u Formuli 1

Foto: Amazon

No i Jackie Stewart jednom je bio mlad i beskompromisno neustrašiv, sve do VN Belgije 1966. Mladi vozač BRM-a i dotad vodeći u prvenstvu bio je među čak sedmoricom natjecatelja koji su izletjeli sa staze u prvom krugu, voženom po jakoj kiši.

Njegova je nesreća bila posebno neugodna, jer je u izlijetanju pogodio telefonski stup, bolid je završio u jarku, a on 25 minuta ostao naglavačke visiti u njemu, do pojasa mokar od goriva koje se slijevalo po njemu.

Srećom, u neposrednoj su se blizini blaže razbila još dvojica vozača, Graham Hill i Bob Bondurant, koji su posudili kutiju s alatom od nekog gledatelja i uz pomoć toga nakon 25 minuta uspjeli osloboditi Stewarta.

Srećom, bolid se nije zapalio. Zapanjen neučinkovitošću sustava, nakon što je oporavljajući se od ozljede propustio sljedeću utrku, Škot je počeo intenzivno lobirati za povećanje sigurnosnih standarda i bolju dostupnost medicinske pomoći.

Samu je utrku osvojio John Surtees, bolidom Ferrari.

Autor

Preporučeni sadržaj