SRETAN 79. ROĐENDAN

Jacques Henri Laffite, bivši pilot Formule 1, rođen je 21. studenog 1943.

Jacques Henri Laffite, rođen prije 79 godina u Parizu, kasno se posvetio utrkivanju i dospio do Formule 1 tek iza 30., no to ga nije spriječilo da ondje provede više od desetljeća, dostigne svojedobno rekordan broj nastupa i u nekoliko se navrata umiješa u borbu za titulu…

Jacques Laffite je bio jedna od najomiljenijih osoba u paddocku, uvijek dobro raspoložen i spreman za šalu, a o gotovo familijarnom odnosu kojeg je uspostavljao s momčadima za koje je vozio najbolje govori to da su mu čitavu karijere u timovima bila samo dva poslodavca, Frank Williams i Guy Ligier.

Za francusku momčad vežu ga i najbolje godine u karijeri, tri uzastopne sezone, od 1979. do 1981., koje je završavao kao četvrtoplasirani vozač prvenstva. Najzanimljivija od tih sezona je svakako bila 1979., kada je premoćno pobijedio na prve dvije utrke, u Brazilu i Argentini, no dolaskom u Europu momčad gubi formu.

Legenda govori kako su imali zapisane podatke o aerodinamičnim postavkama na praznoj kutiji Gitanes, koju su greškom bacili, no vjerojatno je ipak riječ o tome kako u turbulentnim vremenima efekta prianjanja nitko nije baš najbolje razumio aerodinamiku, tako da su te savršene postavke slučajno i pronađene i izgubljene.

Nakon nekoliko slabijih sezona Laffite i Ligier su odlično izgledali na početku 1986., no na startu utrke na stazi Brands Hatch lomi obje noge i završava karijeru. U toj je utrci trebao dostići rekord kojeg je držao Graham Hill i postati vozač s najviše nastupa u povijesti Formule 1.

Vrijedi svakako spomenuti i fantastičan TV prijenos te utrke Mladena Jergovića, uz sat i pol praćenja akcije izvlačenja Laffitea iz smrskanog Ligiera i prijevoza u bolnicu, vjerojatno najpoznatiji prijenos u povijesti Formule 1 kod nas.

Jacques Henri Laffite je sudjelovao u 180 utrka (176 nastupa), osvojio je šest pobjeda, sedam prvih startnih mjesta, sedam najbržih krugova, 32 puta se penjao na podij i ukupno je osvojio 228 bodova.

Autor

Preporučeni sadržaj