NA DANAŠNJI DAN

Jacques Tati, znameniti francuski komičar, rođen 9. listopada 1907.

Jacques Tatischeff, rođen 9. listopada 1907. u francuskom gradiću Le Pecq, proslavio se kao Jacques Tati, jedan od najkompletnijih i najcjenjenijih filmskih umjetnika, premda je snimio samo nekoliko filmova, u većini glumeći isti lik, gospodina Hulota…

Osim što je glumio glavnu ulogu, Tati je režirao svoje filmove i pisao scenarije za njih, a u automobilskom svijetu relevantan je njegov ‘Promet’ iz 1971. To je najmanje poznat i najmanje cijenjen film u svojevrsnoj trilogiji o otuđenju suvremenog čovjeka i nehumanosti moderne tehnologije i konzumerizma, a koju su još činili filmovi ‘Moj ujak’ i ‘Vrijeme igre’. Premda je već u Oscarom nagrađenom ‘Mom ujaku’ bilo gegova povezanih s automobilima i pripadajućom opremom poput garaža, ‘Promet’ je nešto posve posebno…

To je film kojeg bi, nedvojbeno, svaki ljubitelj automobila trebao pogledati, djelo u kojem se sve vrti oko automobila i u kojem su oni devedeset i više posto vremena u kadru. Gospodin Hulot u ovom je filmu dizajner u pariškoj tvornici specijaliziranih nadgradnji za automobile Altra, a radnja filma koncentrirana je na put Hulota, prototipa kampera i drugih ljudi iz tvrtke na salon automobila u Amsterdam.

Iz današnje perspektive to je neobičan, spor i repetitivan film, u kojem Tati na fascinantan način istražuje sve elemente automobilističkog svijeta, od pokazivanja različitog ponašanja vozača koji čekaju na semaforu do gotovo baletnog orkestriranja automobilske nesreće.

Tati je bio fasciniran vizualnim aspektima prometa i od svega je u stanju načiniti zanimljivu, fascinantnu i višeslojno značajnu sliku, bila to prometna gužva u centru grada ili postavljanje štandova na automobilskom salonu. Teško je da je ikada snimljen još neki film koji tako dubinski i ingeniozno istražuje automobil kao kulturnu, pa i pejzažnu odrednicu 20. stoljeća. Jacques Tati, znameniti francuski komičar, umro je 4. studenoga 1982.