NA DANAŠNJI DAN

Jaguar i British Motors Corporation 11. srpnja 1965. najavili zlosretni postupak spajanja

Osnivač tvrtke Sir William Lyons bio je svjestan da mu se bliži odlazak u mirovinu te da Jaguar treba ozbiljnije financijsko zaleđe želi li opstati

Sredinom 60-ih Jaguar je bio jedan od najuspješnijih neovisnih proizvođača automobila na svijetu, imali su u ponudi Jaguar E-Type, najpoželjniji sportski automobil onog doba, a preuzeli su britanski Daimler i Coventry Climax. No osnivač tvrtke Sir William Lyons bio je svjestan da mu se bliži mirovina te da Jaguar treba ozbiljnije financijsko zaleđe želi li opstati.

Jaguar je ugled ponajprije izborio kombinacijom prekrasnog dizajna, visokih performansi i velikih proizvodnih serija, omogućenih činjenicom da su prodavani praktički upola jeftinije od konkurenata. Takav je pristup imao je veliku manjkavost, razmjerno male marže. Kad je British Motor Corporation kupio Pressed Steel Company, proizvođača karoserija, koji je radio i za Jaguar, Lyons se uplašio za budućnost tvrtke i počeo pregovore o udruživanju.

Najava je obznanjena 11. srpnja 1965. u londonskom Great Eastern Hotelu na pressici koju su održali Lyons i predsjednik BMC-a George Harriman. Spajanje je uslijedilo 1966. Nažalost, bilo je to najturbulentnije vrijeme britanske industrije, ubrzo su se spojili i s tvrtkama Leyland i Rover, uslijedili su problemi s kvalitetom, štrajkovima, sindikatima, pogreškama u odabiru modela, nedostatkom financija, prisilnom nacionalizacijom…

Sljedećeg će desetljeća Jaguar doći na najnižu točku u povijesti, premda je uvijek uživao pomalo izdvojeni status i nije tim problemima bila pogođen kao ostali britanski proizvođači. Jaguar je 1984., u vremenu Margaret Thatcher, ponovo izdvojen u samostalnu tvrtku i privatiziran. Ipak uspio preživjeti do danas – 2008. dolazi u vlasništvo indijskog koncerna Tata, koji ga je 2012. uklopio u brend Jaguar Land Rover. Njegovi nekadašnji partneri iz British Motors Corporation mahom su otišli u ropotarnicu povijesti.

Autor

Preporučeni sadržaj