SRETAN 55. ROĐENDAN

James Allen, svjetski poznati britanski komentator Formule 1, rođen 5. studenoga 1966.

James Allen, rođen 5. studenoga 1966. u Liverpoolu, najbolje pokazuje kako je posao komentatora Formule 1 u Velikoj je Britaniji različit nego u ostatku svijeta…

Kako je ondje locirana većina ekipa, britanski su specijalizirani novinari često dobro informirani o unutarnjim detaljima Oktanskog cirkusa. A rasprostranjenost engleskog jezika dovela je do toga da mnogi entuzijasti prate upravo britanske prijenose, pogotovo danas, u vremenu live streaminga.

Najznačajniji je britanski komentator ovog sporta bio legendarni Murray Walker, a njegov neposredni nasljednik James Allen, koji je do kraja 2008. bio vodeći televizijski, a i danas radijski komentator Formule 1.

Sin Billa Allena tvorničkog vozača tima Lotus, početkom 90-ih nakratko je radio za momčad Brabham, a potom se posvetio isključivo medijskom praćenju sporta, kako u tiskanim, tako i u elektronskim medijima.

Usto je napisao tri knjige, jednu o Nigelu Mansellu i dvije o Michaelu Schumacheru. Najbolji pokazatelj razine entuzijazma za sport kojeg prati imena su koja je dao svojim sinovima, Enzo i Emerson.

Čak i ako više ne radi na najmoćnijem mediju James Allen ostaje jedno od najuglednijih imena F1 novinarstva, a vodi i jedan od boljih sajtova posvećenih ovom sportu.