IN MEMORIAM

James Graham Ballard, autor kontroverznog romana Sudar, umro 19. travnja 2009.

Foto: Jerry Bauer

James Graham Ballard, jedan od najutjecajnijih britanskih pisaca 20. stoljeća širokoj je publici najpoznatiji po autobiografskoj knjizi Carstvo sunca, koju je sjajno ekranizirao Steven Spielberg…

James Graham Ballardo najviše je prašine podigao njegov kontroverzni roman ‘Sudar’ iz 1973., u kojem je opisao svijet seksualnih fantazija o automobilskim nesrećama. Hladan, klinički ton knjige dodatno šokira, a posve iste sentimente vrlo je uspješno u film kasnije pretočio kultni kanadski režiser David Cronenberg.

Na kraju čitanja knjige, kao i na kraju gledanja filma čitatelj, odnosno gledatelj nerijetko je potpuno zbunjen i ne zna dati vrijednosni sud o djelu, teško ukalupljivim u uobičajene analitičke obrasce. Narator knjige James Ballard doživi prometnu nesreću, a tijekom liječenja upozna zagonetnog doktora Roberta Vaughana, kojeg seksualno uzbuđuju nesreće i u njima nastale rane.

Otvara se novi svijet bivših žrtava sudara, koji pokušavaju ponovo izrežirati vlastite, ali i nesreće slavnih ljudi kao vrhunski izvor uzbuđenja. Vaughanova ultimativna fantazija je frontalni sudar s automobilom u kojem se vozi Elizabeth Taylor. Ova nadasve neobična knjiga postala je priličan kult, a inspirirala je i lijep broj pjesama i drugih umjetničkih djela.

Dakako bilo i onih koji su bili zgroženi, pa čak i zahtijevali da se pisca zbog nje smjesti u neku mentalnu instituciju. James Graham Ballard, autor kontroverznog romana Sudar, umro je 19. travnja 2009.