LEGENDA FORMULE 1

James Hunt, legendarni britanski as Formule 1, svjetski prvak 1976., rođen 29. kolovoza 1947.

James Simon Wallis Hunt, rođen 29. kolovoza 1947., pobijedio je u 10 utrka i osvojio jednu titulu (1976.), no zbog jedinstvene osobnosti u sjećanju je mnogo više od drugih statistički usporedivih vozača, legenda Formule 1

Legendu o Jamesu Huntu potakao je  film Rush, koji govori o njegovoj šampionskoj sezoni, velikim borbama u kojima mu je izravni protivnik bio Niki Lauda, i osobnim demonima dvojice vozača. Hunt se čak i na svečanim primanjima pojavljivao bosonog, u izlizanim trapericama, s limenkom piva u jednoj i cigaretom u drugoj ruci.

Ne baš legalne supstance nisu mu bile nepoznanica barem u onoj mjeri u kojoj monogamija jest. Uz svu tu osebujnost i plejbojski život, koji je u borbi protiv establishmenta bio barem jednako radikalan kao istovremeni punk pokret u Engleskoj, James Hunt je na zenitu karijere, 1976. i 1977. najbrži vozač na svijetu.

Karijera mu je za današnje pojmove trajala neobično kratko, 1973. se pojavio u Formuli 1 u prikladno nekonvencionalnoj momčadi Hesketh, tri godine kasnije prešao u McLaren, ondje briljirao, ali ne bez poprilične sklonosti trkaćim incidentima. Nakon gubitka i vlastite i momčadske forme početkom 1979. u svoj tim ga poziva Walter Wolf  i već sredinom sezone, u dobi od samo 32 godine, objesio kacigu o klin.

Nakon kraja vozačke karijere napravio je drugu, na engleskom govornom području gotovo jednako tako poznatu, kao sukomentatorr, a partner mu je bio Murray Walker, u prijenosima utrka Formule 1. Humor i otvoreno izražavanje pred mikrofonom pribavili su mu novu bazu obožavatelja.

James Hunt, legendarni britanski as Formule 1, svjetski prvak 1976., umro je 15. lipnja 1993., od srčanog udara.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo