IN MEMORIAM

James Hunt, legendarni britanski as Formule 1, svjetski prvak 1976., umro 15. lipnja 1993.

James Simon Wallis Hunt, rođen 29. kolovoza 1947., pobijedio je u 10 utrka i osvojio jednu titulu (1976.), no zbog jedinstvene osobnosti u sjećanju je mnogo više od drugih statistički usporedivih vozača, legenda Formule 1

Legendu o Jamesu Huntu potakao je  film Rush, koji govori o njegovoj šampionskoj sezoni, velikim borbama u kojima mu je izravni protivnik bio Niki Lauda, i osobnim demonima dvojice vozača. Hunt se čak i na svečanim primanjima pojavljivao bosonog, u izlizanim trapericama, s limenkom piva u jednoj i cigaretom u drugoj ruci.

Ne baš legalne supstance nisu mu bile nepoznanica barem u onoj mjeri u kojoj monogamija jest. Uz svu tu osebujnost i plejbojski život, koji je u borbi protiv establishmenta bio barem jednako radikalan kao istovremeni punk pokret u Engleskoj, James Hunt je na zenitu karijere, 1976. i 1977. najbrži vozač na svijetu.

Karijera mu je za današnje pojmove trajala neobično kratko, 1973. se pojavio u Formuli 1 u prikladno nekonvencionalnoj momčadi Hesketh, tri godine kasnije prešao u McLaren, ondje briljirao, ali ne bez poprilične sklonosti trkaćim incidentima. Nakon gubitka i vlastite i momčadske forme početkom 1979. u svoj tim ga poziva Walter Wolf  i već sredinom sezone, u dobi od samo 32 godine, objesio kacigu o klin.

Nakon kraja vozačke karijere napravio je drugu, na engleskom govornom području gotovo jednako tako poznatu, kao sukomentatorr, a partner mu je bio Murray Walker, u prijenosima utrka Formule 1. Humor i otvoreno izražavanje pred mikrofonom pribavili su mu novu bazu obožavatelja.

James Hunt, legendarni britanski as Formule 1, svjetski prvak 1976., umro je 15. lipnja 1993., od srčanog udara.