IN MEMORIAM

James Watt, izumitelj parnog stroja, umro 25. kolovoza 1819.

Prije točno 201 godinu, u 84. godini, svijet je napustio James Watt jedan od najvećih izumitelja u povijesti, čiji je motor s vanjskim izgaranjem pokrenuo industrijsku revoluciju i promijenio svijet..

KS (konjska snaga), jedinica za snagu u službenoj je upotrebi zamijenjena 1979. (premda se još koristi), jedinicom kW, tisuću puta većom od W, za koju je ime ‘donirao’ James Watt (1736. – 1918.), slavni škotski izumitelj i znanstvenik, koji je preminuo 25. kolovoza 1819.

James Watt, rođen 19 siječnja 1736. u Grenocku, Škotska, životni je put završio u Heathfieldukraj Birminghama. Karijeru je počeo  u radionici za popravak mjernih instrumenata i uređaja na Sveučilištu u Glasgowu.

Popravljajući Newcomenov parni stroj, na kojem se kondenzacija vodene pare provodila uštrcavanjem rashladne vode u parni cilindar, došao je na ideju o njegovu unaprjeđenju.

Mnogobrojnim pokusima i primjenom napretka tehnologije onoga doba, uspio je usavršiti konstrukciju parnoga stroja tako da je njegov stroj uskoro postao glavni pokretač industrijske revolucije.

Sustavnim proučavanjem svojstava vodene pare kao radnoga medija, najprije je stvorio osnovu za svoje buduće izume. Godine 1765. dogradio je posebni parni kondenzator za kondenzaciju pare izvan cilindra te izolirao cilindar kako bi smanjio gubitak topline, a 1782. konstruirao je i dvoradnu izvedbu stroja, u kojoj se tlak pare rabi i za vraćanje stapa u početni položaj.

Time je postigao veću snagu po cilindru i jednoličniji rad, koji je dalje poboljšao ugradnjom zamašnjaka. Za pretvaranje pravocrtnoga u kružno gibanje uveo je planetarni mehanički prijenos, iako je već bio poznat i stapni mehanizam s ojnicom (stapni i klipni strojevi), no njegova je primjena bila zaštićena patentom.

Prvi je za parne strojeve primijenio centrifugalni regulator brzine vrtnje, koji se već prije upotrebljavao na vjetrenjačama. Kako bi mogao pratiti zbivanja u cilindru, konstruirao je indikator, s pomoću kojega je pratio promjenu tlaka u cilindru ovisno o kretanju stapa.

Uveo je i konjsku snagu kao jedinicu za mjerenje snage, a ona je poslije normirana.S engleskim inženjerom i poduzetnikom Matthewom Boultonom (1728. – 1809.) izradio je prvi parni stroj koji je primijenjen u nekom proizvodnom pogonu, a 1782. osnovao je u Sohu kraj Birminghama prvu tvornicu parnih strojeva u svijetu Boulton & Watt, u kojoj je počeo proizvoditi i strojeve sa stapnim mehanizmom.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin