Jan Lammers, pobjednik Le Mansa i Daytone, rođen 2. lipnja 1956.

Jan Lammers rođen 2. lipnja 1956. u Zandvoortu, što je odredilo njegov životni put. Za Zandvoort bi znali samo ljubitelji pješčanih plaža uz Sjeverno more, da ondje nisu izgradili najpoznatiju trkaću stazu u Nizozemskoj…

Izloženost utrkama od najranijih dana u mladom je Lammersu zarana izazvala želju da se i sam okuša u njima, a kada je nekadašnji vozač utrka Rob Slotemaker primijetio mladićev talent, san se počeo ostvarivati. U kompetitivnom je bolidu Lammers bio vrlo brz, što dokazuje titula prvaka Europe u Formuli 3 1978.

To nije mala stvar, prvaci u naredne dvije sezone prezivat će se Prost i Alboreto. No za razliku od njih, Lammersova karijera u Formuli 1 bit će sve prije nego blistava. Već se 1979. našao u momčadi Shadow, gdje ga je posve zasjenio Elio de Angelis, a do 1982. nastupao je još za ATS, Ensign i Theodore. Opraštamo vam ako niste čuli za te momčadi, morate biti uistinu zagriženi fan povijesti Formule 1 da znate za njih.

Jedno četvrto mjesto u kvalifikacijama bilo je svijetla točka, no napustio je oktanski cirkus bez osvojenog boda. Nastavio je voziti u drugim kategorijama i dokazao vrhunsku kvalitetu pobjedama s timom Jaguar na 24 sata Le Mansa 1988. i 24 sata Daytone dvije godine potom. A onda se najednom pojavio u bolidu Marcha na zadnje dvije utrke 1992. Bila je to i ostala najveća pauza između dva nastupa u povijesti Formule 1.

Naravno, nije osvojio ni boda, a ugovorom s momčadi za sljedeću sezonu mogao je obrisati stražnji dio trkaćeg kombinezona jer je March bankrotirao prije njenog početka. I danas povremeno nastupa na utrkama, od Le Mansa do oldtajmera, no od kraja 90-ih se više bavi vođenjem trkaćih momčadi.

Autor: Dino Milić-Jakovlić