SRETAN 38. ROĐENDAN

Jari-Matti Latvala, najmlađi pobjednik u povijesti WRC relija, rođen 3. travnja 1985.

Foto: Jakob Gottfried

Jari-Matti Latvala, rođen 3. travnja 1985. u finskom gradiću Töysä, nije izrastao u pravog konkurenta Loebu, premda je od 2008. do danas svake sezone osvajao barem po jedan reli…

Za razliku od Formule 1, u kojoj je zamjetan trend sve mlađih i mlađih natjecatelja, pobjednika i prvaka, u svjetskom prvenstvu u reliju takvi se rekordi vrlo rijetko ruše, to natjecanje ipak stavlja naglasak na određenu dozu zrelosti.

Dugo godina pričale su se legende o najmlađem pobjedniku nekog relija za svjetsko prvenstvo – Henri Toivonen, jedva malo starijem od 24 godine kada je 1980. ostvario prvu pobjedu. Taj je rekord tek 2008. oboren, a srušio ga je Toivonenov sunarodnjak, Finac Jari-Matti Latvala, star samo 22 godine i 313 dana u trenutku kada je osvojio po težini poznati švedski reli.

Činilo se da je nepobjedivi francuski prvak Sébastien Loeb napokon dobio pravog konkurenta. Latvala ipak nije izrastao u pravog konkurenta Loebu, premda je od 2008. do danas svake sezone osvajao barem po jedan reli, a nikada nije na kraju bio ispod četvrtog mjesta u ukupnom poretku. Atraktivnim stilom vožnje priskrbio si je mnogo štovatelja, no iz istog razloga često završava relije izlijetanjima.

Ako ne poradi na konzistentnosti, moglo bi se dogoditi da nikada ne osvoji titulu. Već je drugi u povijesti, prvi je Markku Alén, po broju pobjeda bez naslova prvaka (uz napomenu da je Alén osvojio FIA kup 1978., zadnje godine prije no što je i službeno uspostavljeno svjetsko prvenstvo u konkurenciji vozača), do trenutka kada ovo objavljujemo skupio ih je 16.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo