NA DANAŠNJI DAN

Jean-Marie Balestre, dugogodišnji predsjednik organizacija FISA i FIA, rođen 9. travnja 1921.

Francuski automobilistički funkcionar, Jean-Marie Balestre, rođen 9. travnja 1921. u gradiću Saint-Rémy-de-Provence na jugu Francuske dugo je bio središnja osoba svjetskog automobilizma…

Probivši se kroz redove francuskog nacionalnog saveza i pomogavši u promjeni ustroja svjetske organizacije, Jean-Marie Balestre je vladao FISA-om od 1978. do 1991., a FIA-om od 1985. do 1993., na poprilično diktatorski način.

Ako su i u čemu vozači i momčadi, s izuzetkom francuskih i, ponekad, tima Ferrari, bili složni, to je bila otvorena mržnja prema ovom nervoznom i glasnom osobenjaku, koji je vladao sportom po vlastitim i ni čijim drugim pravilima.

Volio je sport kojim je upravljao a tek su ga Bernie Ecclestone i Balestreov neposredni nasljednik Max Mosley pretvorili u biznis. Zanimljivo, i u ovu se priču, baš kao u onu o Mosleyu, upliće fašizam: Balestre je za sebe tvrdio da je heroj francuskog Pokreta otpora, no ne postoje uvjerljivi dokazi i dokumenti o tome, iako je 60-ih dobio od strane novinara osporavan orden Legije časti.

Zna se zato da je bio član desničarskog Mladog fronta novinskog magnata Roberta Hersanta, koji će mu i kasnije obilno pomoći u karijeri, kao i francuskog ogranka SS-a. Kontroverzni Francuz, Jean-Marie Balestre, bivši predsjednik FISA i FIA, umro je 27. ožujka 2008.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo