NA DANAŠNJI DAN

Jean-Pierre Jabouille 6. srpnja 1975. prvi put nastupio u Formuli 1

Foto: RX-Guru

Jean-Pierre Jabouille, jedan od najnetipičnijih vozača u povijesti Formule 1, rođen je 1. listopada 1942. u Parizu

Zanimljiv je kao jedan od posljednjih vozača u Formuli 1 koji su posjedovali i inženjersko znanje te podjednako doprinosili razvoju bolida izvan i rezultatima na stazi. Jabouille se razmjerno kasno posvetio utrkama, potkraj 60-ih imao je nešto zapaženih rezultata u manjim Formulama u Francuskoj, a potom je postao razvojni vozač za Alpine.

U bolidu Matra dvaput je bio treći na kultnoj utrci 24 sata Le Mansa, a dobri rezultati u europskim utrkama Formule 2 doveli su ga na rub najprestižnije serije. Već se 1974. dvaput neuspješno pokušao kvalificirati, a sljedeće je godine nastupio bolidom Tyrrell na domaćoj Velikoj nagradi i ostvario solidno 12. mjesto.

Jabouille je 1975. osvojio europsku titulu u Formuli 2, a 16. srpnja 1977. privukao pozornost svijeta pojavivši se na startu utrke na stazi Silverstone, revolucionarnim bolidom Renault, otpočevši tako turbo-eru Formule 1. Razvoj tehnologije nije bio lagan i Jabouille je u većini nastupa odustajao, samo je po jednu utrku tijekom tri uzastopne sezone od 1978. do 1980. završavao u bodovima, no dvije od njih kao pobjednik!

Usto je šest puta startao s pole positiona. Nakon nekoliko nastupa za Ligier 1981. povlači se, a kasnije još povremeno nastupa u manjim kategorijama. Zamijenio je Jeana Todta na mjestu prvog čovjeka Peugeotovog sportskog odjela devedesetih, no smijenjen je zbog blijedih rezultata u timovima McLaren i Jordan.

Jean-Pierre Jabouille je jedan od osnivača uspješne momčadi u svijetu utrka izdržljivosti JMB Racing, a danas uživa u mirovini.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo