SRETAN 78. ROĐENDAN

Jean-Pierre Nicolas, francuski vozač relija, rođen 22. siječnja 1945.

Ponekad pogrešno mislimo kako je francuska dominacija u svijetu relija vezana za ovo tisućljeće, dok su ranije vladali Skandinavci. Jean-Pierre Nicolas pokazuje da je istina drukčija…

Niz francuskih vozača 70-ih je osvajao relije najvišeg ranga, no nekako se poklopilo da je ta sjajna generacija sišla sa scene osnivanjem svjetskog prvenstva vozača, pa njihova imena nisu toliko poznata onima koji misle da je sve počelo tim natjecanjem. Jedan od velikana tog razdoblja bio je i Jean-Pierre Nicolas, majstor afričkih divljina, ali sposoban za pobjede i na snijegu relija Monte Carlo ili asfaltu Korzike. Pobjeđivao je s motorom iza (Alpine-Renault A110, Porsche 911) i ispred sebe (Peugeot 504 Coupe).

 

Nicolas je uz Hannua Mikkolu jedini vozač koji je osvojio sva tri afrička relija bodovana za svjetsko prvenstvo, Safari, Bandamu i Maroko. Sve tri pobjede ostvario je s Peugeotom, koji je neraskidivo vezan za njegovu karijeru – upravo je on kao tehnički direktor vodio momčad te tvrtke u najuspješnijem razdoblju od 2000. do 2002., kad su osvojena tri konstruktora i dva vozačka naslova s Marcusom Grönholmom.

Najvećom Nicolasovom pobjedom ipak mnogi smatraju onu na Reliju Monte Carlo 1978., ostvarenu Porscheom 911, u konkurenciji specijaliziranih i tvornički podržanih reli automobila. Tu je sezonu završio kao drugoplasirani u natjecanju koje će tek godinu potom postati svjetsko prvenstvo vozača, u njoj ostvarivši čak tri od svojih pet WRC pobjeda. Nicolas je i danas u sportu, kao čelnik IRC prvenstva.

Sretan 78. rođendan, majstore, ostao si majstor i pod ‘stare dane’. Pogledajte video:

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo