SRETAN 55. ROĐENDAN

Jerod O. Shelby, autor najbržih automobila na svijetu, rođen 11. ožujka 1968.

Na papiru, ne postoji ništa lakše nego napraviti najbrži automobil na svijetu. Svake ih se godine pojavi barem deset, ljudi lijepo nacrtaju ili u glini izmodeliraju neki agresivan oblik, napišu neke fantastične brojke i pošalju objavu za tisak…

Mediji su uvijek gladni novih superautomobila, pa rado objave te izmaštane brojke, a s vremenom se stvarnost i fantazija izmiješaju, pa više ni ne znamo što jest, a što nije stvarno.

Upravo zbog toga valja još više cijeniti ono što se dogodilo 13. rujna 2007., kad je SSC Ultimate Aero TT pojurio 412,28 km/h, nadmašivši Bugatti Veyron i upisavši se u Guinnessovu knjigu rekorda kao najbrži cestovni automobil na svijetu.

To nije jedan od tih izmaštanih superautomobila, nego stvaran automobil, kojeg možete kupiti (premda će serijski primjerci teško premašiti 380 km/h). A napravila ga je mala američka radionica, koja proizvede samo nekoliko automobila godišnje, nadmašivši moćni Volkswagen i projekt u kojeg su utučene milijarde eura.

Iza čitave priče stoji Jerod O. Shelby, koji nije ni u kakvom rodu s mnogo poznatijim Carrollom Shelbyjem. Sudskom nagodbom iz 2012. dogovoreno je da Jerod neće koristiti svoje prezime, nego će ime tvrtke Shelby SuperCars u marketinške svrhe biti rabljeno isključivo pod kraticom SSC.

Ovaj entuzijast iz američke savezne države Washington u mladosti se bavio utrkama kartinga, kasnije proizvodio replike, zaradio određeni imetak patentima u ranoj fazi razvoja korištenja holografskih snimki u medicinske svrhe, a u zadnjih petnaestak godina bavi se snom o superautomobilu.

Riječ je o pravom vozačkom stroju koji u tradicionalnom američkom stilu prezire tehnološku sofisticiranost, odbacujući ABS i kontrolu proklizavanja, a snagu razvija iz nabrijanih V8 motora. 2013. je prestala proizvodnja Aera, a 2014. počinje doba novog modela Tuatara, pred kojim je veliki zadatak: Bugatti je u međuvremenu ljestvicu digao čak na 431.00 km/h.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo