NA DANAŠNJI DAN

Jim Clark i Lotus 8. rujna 1963. u Monzi potvrdili prve titule svjetskog prvaka

Počelo je jedno od najdominantnijih razdoblja u povijesti Formule 1, ne toliko titulama, koliko pobjedama, krugovima u vodstvu i dojmom superiornosti, era koju je obilježio Jim Clark

I prije VN Italije na stazi Monza 1963. bilo je prilično izvjesno da će titule svjetskog prvaka po prvi put osvojiti Jim Clark i Colin Chapman,  odnosno momčadi Lotus, no tifosi su se nadali čudu. Ferrari je zaostajao 21, a njegov prvi vozač John Surtees 20 bodova, četiri utrke prije kraja. Na kvalifikacijama Surtees je podgrijao nadu pole positionom, uz tek treće mjesto koje je osvojio Clark. Suprotno navici, Škot uopće nije izgledao dominantno tog vikenda.

U utrci je držao drugo mjesto sve dok vodeći Surtees nije odustao zbog kvara na motoru. Ubrzo su ga uhvatili i prestigli Graham Hill i Dan Gurney, no kada su i njih dvojica morali odustati Clark je došao do pobjede kojom je i matematički potvrdio obje titule. Počelo je jedno od najdominantnijih razdoblja u povijesti Formule 1, ne toliko titulama, koliko pobjedama, krugovima u vodstvu i općim dojmom superiornosti, era koju je obilježio Jim Clark, usporediva s vremenima kad su Oktanskim cirkusom dominirali Fangio, Senna i Schumacher.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo