NA DANAŠNJI DAN

Jo Schlesser, popularni francuski vozač Formule 1, rođen 18. svibnja 1928.

Joseph Schlesser zvani Jo, rođen 18. svibnja 1928. u Liouvilleu (Francuska), nepuna dva mjeseca nakon 40. rođendana, dobio je vozačku priliku života…

Vozit će posve novi, revolucionarni bolid Honda RA302, na svojoj domaćoj utrci, VN Francuske, na stazi Rouen-les-Essarts. Honda je već postala prvo ime svijeta motociklističkih utrka, a i u Formuli 1 su se pokazali sposobnima za pobjede.

Problem je bio u tome što inženjerski genij Soichiro Honda nije podnosio činjenicu da je pobjednički bolid RA301 zapravo djelo britanskih specijalista za trkaće bolide Lola, želio je originalan bolid japanske konstrukcije. Honda RA302 je bio upravo to, lagana konstrukcija od magnezija oko zrakom hlađenog motora, posve drukčije od tada dominantnih rješenja.

No pljusku je dao John Surtees, prvi vozač momčadi, izjavivši kako je bolid nesiguran, potencijalna smrtonosna zamka, i odbio nastupati s njim. Željni testa u okolnostima prave utrke, iz Honde su pozvali Schlessera, koji je ranije dvaput Matra bolidom Formule 2 nastupio na Velikoj nagradi Njemačke, a sada se obradovao iznenadnoj prilici u jednoj od najvećih momčadi. Kvalificirao se u zadnji red i započeo utrku…

Već u drugom krugu Schlesser je u zavoju, pri brzini od 250 km/h, izgubio kontrolu i bočno otklizao u zemljani nasip. Spremnik do vrha pun goriva za čitavu utrku i lako zapaljivi magnezij bili su fatalna kombinacija i Schlesser je stradao u spektakularnom požaru. Poginuo je vozač koji je u utrkama sportskih automobila i manjih formula imao lijepe uspjehe, a podjednako je dobar bio i na relijima.

Zanimljivo je kako je karijeru počeo na Madagaskaru, tada francuskoj koloniji s izrazito jakom trkaćom scenom. Njemu u čast prijatelj Guy Ligier svim će trkaćim i sportskim modelima svoje tvrtke dati njegove inicijale JS. Što se Honde tiče, napravili su još jedan primjerak modificiranog JS302, no kad je Surtees odbio i njega, japanska se momčad odlučila na kraju sezone povući iz Formule 1.

Schlesserova je nesreća dovela do novih sigurnosnih pravila i modifikacija, a bila je to i zadnja F1 utrka u Rouenu. Sama je utrka (u kojoj je Surtees s klasičnom Lola-Hondom završio drugi) nagovijestila neku novu eru utrka i generaciju vozača: Jacky Ickx je ostvario prvu pobjeduaprva pobjeda, Jochen Rindt prvi pole position, Pedro Rodriguez, ochena Rindta, prvi najbrži krug.

Zanimljivo je spomenuti i da je Joov nećak Jean Louis Schlesser vrhunski vozač maratonskih relija poput Dakra, a jednom je nastupio i u Formuli 1, u Monzi 1988., poput strica isto u poodmaklim vozačkim godinama.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo